Mandag raste børsene over hele verden som følge av bankkollapsen i USA.
I Norge falt kursene på Oslo Børs med 4,5 prosent, til 354 poeng. Siden toppnoteringen på 523 poeng tidligere i år har Oslo Børs falt 169 poeng, eller over 32 prosent.
Spørsmålet mange stiller seg nå er om dette bare er begynnelsen på den store nedturen også her til lands, eller om vi allerede har vært gjennom det verste.
Les også: Dette betyr kollapsen for din lommebok
Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets holder en knapp på det mest optimistiske alternativet:
- Vi i Nordea tror Norge kan være et av de landene som slipper billigst unna det som nå skjer, sier han til DN.no.
Oljeprisen avgjør
Den antagelsen baserer seg i all hovedsak på én faktor: Oljeprisen.
For med oljepriser som fremdeles er langt over det de fleste hadde sett for seg for bare et par år siden, går norsk økonomi godt selv i internasjonale krisetider som nå.
Ikke bare gjør svært mange norske bedrifter det bra som følge av den høye aktiviteten i oljebransjen, men pengene strømmer også inn til det norske "oljefondet" selv om verdiene på finansmarkedene faller.
Avkastningen fra oljefondet kan i sin tur brukes til å demme opp for en eventuell lavkonjunktur.
Worst case
Problemet er at den velsignede oljen også har potensial til å føre norsk økonomi ut i det fullstendig stummende mørke.
- Frykten nå er jo at lavere etterspørsel etter olje fører til at oljeprisen raser, og at Opec ikke klarer å stoppe prisfallet med produksjonskutt. Det er en uvikling man ikke kan utelukke nå, og det er også dét som skal til for at vi skal bli hardt rammet av det som foregår nå, sier sjeføkonom Erik Bruce.
Nordea tror ikke oljeprisen skal stort lenger ned enn til 90 dollar fatet, selv om den kortvarig kan falle også under dette nivået. Men skulle oljeprisen falle til for eksempel 70 eller 50 dollar fatet, kan det bli krise i Norge. Med stor K.
- Slike oljepriser vil føre til at investeringene offshore faller, og det vil ramme den oljefokuserte norske industrien hardt. Samtidig vil oljefondet tape mye som følge av utviklingen i finansmarkedet kombinert med at inntjeningen fra oljeselskapene blir dårligere, sier Bruce.
- Og hvordan kommer det til å merkes for folk flest?
- Først og fremst ved at mange vil miste jobbene sine når arbeidsledigheten går opp. Pessimismen vil så bre seg til andre deler av økonomien, sier Bruce.
Han understreker at fallet i oljeprisene ikke alene avgjør hvor hardt Norge vil bli rammet. Hvorfor prisene eventuelt faller har vel så mye å si.
- Det er avhengig av hva som driver oljeprisnedgangen. Dersom fallet skjer som en følge av kraftig nedgang i internasjonale konjunkturer, kan vi bli dobbelt rammet her i Norge. Men dersom lavere oljepriser fører til at det går bedre der ute, vil konsekvensene bli mindre for Norge, sier Bruce.
Kan påvirke boligprisene
Et kraftig oljeprisfall vil i utgangspunktet svekke den norske kronen. Det vil i så fall være bra for norsk eksportindustri. Men dersom det også fører til høyere inflasjon, vil Norges Bank kunne bli tvunget til å heve renten igjen.
Høyere renter vil selvsagt kunne forsterke fallet i boligprisene. Men Erik Bruce holder det for mer sannsynlig at rentene blir satt ned i tilfellet et større boligprisfall, noe som vil motvirke fallet.
- Men det som vil påvirke boligprisene mer enn renten er arbeidsledigheten, påpeker Bruce.
- Hva vil skje på Oslo Børs? Den har jo allerede falt kraftig?
- Jo, men den kan falle betydelig mer. Vi er jo "bare" tilbake på 2006-nivå nå. Og i et scenario med sterkt fallende oljepriser, er det klart at Oslo Børs vil bli rammet hardt, tror sjeføkonomen.
Det avgjørende er hvilken oljepris som ligger priset inn i de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs - som det er mange av.
- Det er veldig vanskelig å si hva slags oljepris som ligger i StatoilHydro-aksjen. Jeg vet det ikke, og jeg tror ikke det er noen andre som vet det heller. Derfor er det vanskelig å si hvor mye aksjene kan falle i verdi. Men det verst tenkelige scenarioet er i alle fall en internasjonal finanskrise, kombinert med kraftig nedgangskonjunktur og nedgang i oljeprisene.
- Og hva er viktigste faktoren for utviklingen i oljeprisen fremover?
- Det er svært usikkert, men det kommer til å være særlig fokus på hva som skjer i Asia, om de klarer å holde oppe veksten og dermed etterspørselen etter olje.
- Men er ikke etterspørselen etter olje i USA vel så viktig?
- Men der er det oppe og avgjort at det går dårlig, og at etterspørselen går ned. Men skulle det smitte til Asia, så kan oljeprisen falle mye, tror Bruce.
Hvordan tror du Norge kommer til å klare seg gjennom finanskrisen? Diskutér saken under artikkelen. For så se ditt innlegg, og lese andres svar, må du gå hit til DN Forum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.