Kinesiske myndigheter kritiserer sjelden utenlandske selskaper eller samarbeidspartnere direkte. Kritikken pakkes inn og presenteres via offisielle rapporter og analyser. Det er ingen tvil om hvem står bak, hvem skytset er rettet mot og at dette kan få alvorlige konsekvenser for de berørte partene, skriver Dagens Næringsliv.

«Bedragersk praksis»
Nå er det noen av verdens største banker som får ramsalt kritikk i den kinesiske avisen Study Times, som utgis av utdannelsesinstitusjonen til kommunistpartiet. Avisen er obligatorisk lesning for alle som har ambisjoner om å klatre oppover i kommunisthierarkiet.

- Bedragersk praksis av enkelte internasjonale investeringsbanker førte til betydelige tap, skriver Li Wei, som er styreformann for en statlig kommisjon som overser over 100 statseide selskaper.

Giganttap
I artikkelen, som ble gjengitt på den statlige tv-kanalen CCTV og kinesiske nettsteder, blir blant annet finansinstitusjonene Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley og Citibank utpekt som tilretteleggere av avanserte finansinstrumenter ifjor sommer.

- 68 statseide selskaper fikk et tap på 11,4 milliarder yuan ved utgangen. De utenlandske investeringsbankene er ansvarlig for disse store tapene. De utviklet ekstremt kompliserte derivatprodukter som var vanskelig å forstå, skriver Li.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.