Katastrofen i Japan vil ha begrenset påvirkning på norske lakseeksportører, tror lakseanalytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets.
- Laksenæringen klarer seg fantastisk godt i dag og jeg tror dette vil ha begrenset påvirkning. Det blir sikkert noe effekt på det japanske markedet. Det kan bli litt vanskeligere å transportere og litt vanskeligere å prosessere, sier til DN.no.
Liten andel
Han peker på at Japan utgjør en relativt liten del av markedet for atlantisk laks. Ifølge Eksportutvalget for fisk (EFF) stod Japan for rundt 3,5 prosent av den totale eksporten av norsk laks i 2010.
- Det er vanskelig å se for seg at det skal bli et veldig stort problem, sier Hatlebrekke.
- Prisene og etterspørselen etter laks har vært så god i så lang tid nå at det ikke skulle være noe problem å finne andre kunder dersom det er volum som ikke når frem til Japan, legger han til.
Han mener det foreløpig er vanskelig å si noe om økt oppmerksomhet rundt matvaresikkerhet kan gi en positiv effekt for norsk eksport til Japan.
- Det er sikkert mulig å se for seg mange scenarier, men jeg tror ikke det er et scenario som står helt fremst akkurat nå i begynnelsen.
Normale leveranser
Verdens største lakseoppdretter, norske Marine Harvest, opplyser til TDN Finans mandag at selskapets leveranser av laks til Japan går som normalt.
- Vi har 13 faste ansatte og opp mot 25 deltidsansatte i Japan. Vår ansatte og deres familier har det etter forholdene bra, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i havbrukskonsernet Marine Harvest til TDN Finans.
Han opplyser videre at selskapet har et prosesseringsanlegg ved Narita- flyplassen utenfor Tokyo, og at dette er i drift.
- Prosesseringsanlegget er i drift, men det er noen utfordringer med ustabil strøm og utfordrende transport, sier kommunikasjonsdirektøren.
Han legger til at det ser ut som at infrastrukturen i de mest folkerike områdene i sør ser ut til å fungere bra.
- Vi er ikke bekymret for etterspørselen av laks i Japan. Den katastrofen som rammet østkysten fra et stykke nord for Tokyo og nordover har gitt betydelig skader på japansk sjømatindustri, og har blant annet skadet prosesseringsanlegg og havbruk. Vi vet ikke omfavnet av skadene ennå, sier Christiansen.
Under fem prosent
Marine Harvest opplyser at "godt under fem prosent" av deres sjømateksport går til Japan, og at selskapets andel er på linje med andelen av samlet norsk eksport til landet.
Ifølge tall fra Kontali Analyse, gjengitt i Marine Harvests rapport for fjerde kvartal, var det japanske markedet for atlantisk laks anslått til 9.400 tonn i fjerde kvartal 2010. Totalmarkedet var til sammenligning anslått til 373.700 tonn.
Les også: Lakseprisen stiger
Soloppgang på kjernekraft-frykt
VIDEO:
Katastrofe-stemning på Tokyo-børsen
VIDEO:
- En tung byrde for japansk økonomi
Børsen preges av katastrofe-fallet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.