Tidligere banktopp Mika Ihamuotila kjøpte den finske design- og tekstilgiganten Marimekko og plasserte seg selv i sjefsstolen. Så begynte han å legge merke til hvem som bare jattet med og hvem han kunne stole på. Den første gruppen fikk sparken.
- Jeg kvittet meg vel med rundt 30 stykker, sa Marimekko-sjefen til Dagens Næringsliv denne uken.
- Marimekko var i ferd med å bli noe konservativt og litt kjedelig, sa Ihamuotila - og begynte dermed å tynne ut i rekkene av ansatte.
- Jeg spurte de ansatte hvordan de syntes Marimekko skulle utvikle seg og fortalte hva mine planer var. De aller fleste var enige med meg og noen var det ikke. Men så var det noen som sa de var enige når de snakket med meg, men som sa noe helt annet når de snakket med andre. De måtte finne seg en annen jobb, sa Mika Ihamuotila til DN.
- Trenger litt kritikk
- En veldig spesiell måte å gjøre det på, men han har absolutt et poeng, sier administrerende direktør Per Bergerud i rekrutteringsselskapet Proffice til DN.no.
Igår la han frem en helt ny undersøkelse som viser at norske bedrifter taper over to milliarder kroner i året på feilansettelser. Hele to av tre ledere har feilansatt og syv av ti ledere har ansatte de i dag ville sagt opp - hvis det ikke var i strid med lovverket og fikk konsekvenser.
Les også: - For mange svindyre feilansettelser
- Jeg har sett flere ledere i næringslivet som kun ansetter ja-mennesker rundt seg, folk som alltid er enige med sjefen. Og det er klart det er behagelig med "jattere" som aldri stiller et eneste kritisk spørsmål. Men det er ikke sikkert det er til beste for ledelsen. Jeg tror ledere har godt av å ha noen kritiske røster i sin nærhet, sier Per Bergerud.
Å ansette nye medarbeidere er noe av det viktigste en arbeidsgiver gjør, understreker han.
Flere grep kan tas for å unngå en feilansettelse:
* Bedre oppfølging helt fra dag én.
* Bedre research i forkant av ansettelsen.
* Flere intervjuer før ansettelse.
* Mer testing før ansettelse.
* Lengre prøvetid.
* Mindre fokus på "trynefaktor" og mer på kvalifikasjoner og oppnådde resultater.
- Folk lyver
Folk lyver om formell kompetanse og lister opp referanser som aldri vil si et vondt ord om dem. Det må arbeidsgivere være klar over, påpeker Bergerud. Han er overrasket over at så få gjør den riktige referansesjekken.
- Rekrutteringen som foregår i dag er slurvete, og da kan konsekvensen bli for mange svinedyre feilansettelser, bemerker han.
Syv av ti ledere sier at de sjekker referanser arbeidssøker selv har oppgitt, mens bare 26 prosent sjekker referanser de selv har funnet frem til.
- Mye tyder på at dette tallet er for lavt, og at bedriften kunne vært spart for en eller flere feilansettelser om det var gjennomført en grundigere referansesjekk og ikke bare stolt blindt på de navnene man fikk oppgitt av arbeidssøker. For ofte er disse referansene utelukkende positive og dermed lite nyttig i ansettelsesprosessen, sier Bergerud.
- Har seg selv å takke
Undersøkelsen til Proffice viser også at syv av ti ledere mener arbeidsmiljøloven er for streng og gjør det vanskelig å si opp medarbeidere som ikke fungerer sosialt eller faglig på arbeidsplassen.
- Det ER mulig i dag å si opp ansatte som ikke fungerer, hvis man kan lovverket og går frem på riktig måte. Men det SKAL være krevende å si opp folk. Der står vi på arbeidsmiljølovens side. Det kan jo ikke være slik at man bare kvitter seg med folk som ikke fungerer slik man skulle ønske! sier Per Bergerud.
Han mener mange ledere har seg selv å takke for at de ansetter feil personer.
- Ofte tar man forhastede beslutninger og følger ikke opp de nyansatte i starten. 54 prosent av de spurte lederne i undersøkelsen vår sier dessuten at feilansettelser rett og slett ofte skyldes dårlig lederskap, sier Proffice-sjefen.
Les også: Matcher du og jobben?
Så mye koster en feilansettelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.