- Det er bekymring for at dette kanskje er Lehman 2. Den direkte risikoen med nedskrivninger og mislighold av lån, kombinert med en indirekte risiko for en mistro mellom banker, kan lede til systemkrise, sier den Munchen-baserte bankanalytikeren Konrad Becker i Merck Finck & Co til Bloomberg News.
Renten som bankene krever for å låne penger av hverandre i dollar steg i dag til det høyeste nivået på ni måneder. I pengemarkedet steg den såkalte Libor-renten for tremåneders dollarlån til 0,465 prosent. Dette er det høyeste siden 5. august ifjor.
Pengemarkedet er markedet hvor bankene låner penger til hverandre. Når bankene blir mer tilbakeholdne med å låne ut til hverandre, stiger renten. Renteoppgangen er et uttrykk for en oppgang i den såkalte motpartsrisikoen, altså at risikoen øker for å at man ikke får igjen pengene man låner ut.
I sentrum av krisen
Sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank mener det blir viktig å følge med på utviklingen i pengemarkedet fremover.
- Vi ser tegn til uro ettersom banker fortsatt er i sentrum av krisen, og det er bred bekymring for bankene i sørlige Europa, skriver von Mehren i en oppdatering fra Danske Bank denne uken.
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets er også bekymret over utviklingen som har vært i pengemarkedet de siste ukene.
- Vi har i flere uker gjort oppmerksom på at fundingproblemene har vist tegn på å vende tilbake. Dette ser vi tydelig av de siste dagers oppgang i den såkalte LIBOR OIS-spreaden, som viser forskjellen mellom renten på tremåneders interbanklån på den ene siden og på den andre siden markedets forventning om gjennomsnittlig overnattrente de neste tre månedene. Denne spreaden sier en del om hvilken pris bankene er villige til å betale for likviditet, og den har altså gått utover, særlig for dollar, skriver Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken tirsdag.
Kan merkes på boliglånet
Han understreker at det fortsatt er et langt stykke igjen til de ekstremt høye rentene i pengemarkedet etter Lehman-konkursen.
- Men det at de i det hele tatt utvider seg, er grunn nok til bekymring i seg selv, skriver Mork.
I forrige uke steg renten i det norske pengemarkedet kraftig. Denne renten danner utgangspunkt for hva bankene må betale for sine lån i markedet. Og dersom bankenes innlånskostnader blir dyrere, kan også boliglånet ditt bli dyrere.
Les mer:
Kraftig hopp i rentemarkedet
Bankene skuler på hverandre
Kan bli selvforsterkende
Da Lehman Brothers, en gang verdens fjerde største investeringsbank, gikk overende 15. september 2008 ble det hendelsen som sendte verdensøkonomien ut i en av sine største nedturer noensinne. Kredittmarkedene frøs fullstendig til på grunn av den enorme usikkerheten, og verdens aksjemarkeder falt 40 prosent de påfølgende to månedene.
Sjefanalytiker von Mehren i Danske Bank tror dagens uroligheter i finansmarkedene er midlertidige.
- Den globale økonomien er for tiden i sterk bedring og blir mer motstandsdyktig mot nye sjokk.
Han understreker imidlertid at det er stor usikkerhet og at det er vanskelig å forutse hvordan tilliten i markedet vil utvikle seg fremover.
- Vi bør ikke se for mange runder med mer tap før vi begynner å bli bekymret for en negativ spiral der veksten også vil bli skadelidende. Går man forbi et bestemt punkt kan dette bli selvforsterkende, og kan til slutt hemme investeringer og forbruket. Det er imidlertid uklart hvor dette punktet er, skriver von Mehren.
Les også:
- Alt kan kollapse i morgen
- Kan gi verden et nytt Lehman-sjokk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.