Hellas fortsetter å sette dagsorden i markedene.
Tirsdag ettermiddag kuttet Standard & Poor's Hellas' langsiktige kredittrating til søppel og Portugals kredittvurdering fra "A+" til "A-".
Les også: Nedgraderer Portugal og Hellas
Det har fått de kortsiktige greske statsrentene til å gå i taket, og har nå passert 17 prosent. Det er den høyeste renten på kortsiktig statsgjeld i verden.
Samtidig stiger forskjellen mellom greske tiårige statsrenter og tyske statsrenter stiger til rekordhøye åtte prosentpoeng, ifølge TDN Finans.
- S&P nedgradering av gresk og portugisisk statsgjeld bar bensin til bålet, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i sin morgenrapport.
Også rentene på irske, spanske og italienske statspapirer steg.
- Investorer flyktet til blant annet tyske, franske og amerikanske statspapirer og rentene på disse falt, skriver Juel.
Under minstekravet
Den greske stats nye rangering er nå under det den europeiske sentralbanken ESB stiller som minstekrav for lånepant. Det betyr at om de to andre kredittvurderingsbyråene Moody’s og Fitch skulle gjøre det samme, vil greske statspapirer ikke lenger kunne benyttes som pant i ESB.
Dette vil ha flere effekter, ifølge makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.
For det første vil ikke greske banker kunne låne fra ESB, selv med ESBs lettelser i pantekravene den siste tiden. Det vil ytterligere heve de greske bankenes likviditetsrisiko.
I neste omgang vil den greske stat også svi. Ikke bare av den åpenbare grunn at statsrentene vil stige ytterligere, men spesielt fordi at greske banker har vært storkjøpere av greske statsobligasjoner i det siste.
- Motivet har neppe vært profittorientert, etter som misligholdsrisikoen mer enn oppveier de høye rentene som gresk stat betaler. Snarere er nok motivet å holde den greske stat i gang, ikke nødvendigvis som veldedighet, men fordi greske bankers eksistens naturligvis i stor grad er avhengig av at staten overlever, skriver Syed.
Insentiv til tyskerne
Hvis greske statsobligasjoner ikke blir godtatt som lånepant av ESB, vil altså denne finansieringskilden tørke opp for den greske stat, som igjen øker både likviditets- og misligholdsrisikoen.
Men det er ikke bare greske banker som har kjøpt landets statsobligasjoner, tyske banker har også gjort det.
- Derfor vil en ytterligere oppgang i greske statsrenter og økt misligholdsrisiko også ramme tyske banker. Dette bør være et insentiv for tyskerne til å hjelpe Hellas ut av knipen, mener Syed.
Dette kommer også til å kunne spre seg til andre søreuropeiske land med skakkjørte statsfinanser. Syed trekker frem Portugal og Spania som land som spesielt er i faresonen.
Les også: - Uaktuelt å restrukturere gresk gjeld
- Dere kommer til å miste skjorten
- Sprer seg til Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.