- Jeg tror Hellas og euroområdet er best tjent med at Hellas kommer ut av euroen, men forblir i EU. Hellas har et for høyt kostnadsnivå. Det kan de ikke gjøre noe med uten gatekamper - med mindre de får sin egen valuta, sier Victor Norman, professor i samfunnsøkonomi ved NHH, til DN.no.

Regjeringskaos og rapporter om at bankkunder er i ferd med å tømme bankene for penger, har den siste uken ført til at både politikere og europeiske sentralbanksjefer nå snakker åpent om mulighetene for gresk euroexit.

- Men det er veldig viktig hvordan en gresk euroexit skjer. Vi kan tenke oss hvertfall to scenarier, sier Norman.

To scenarier
Det første scenariet Norman ser for seg er at de andre medlemslandene i eurosonen rett og slett sier: «Dere har ikke oppfylt avtalen, glem den og klar dere selv».

- Da er det ingen annen mulighet enn at det vil bli økonomisk katastrofe i Hellas, sier Norman.

- Det andre scenariet er at eurosonen sier: «Vi ser nå at dette går ikke. Dere bør komme dere ut og vi skal hjelpe dere med det». «Hjelpe ut» vil si at man at man må ha en gjeldssanering og hjelp av den europeiske sentralbanken til å reetablere nasjonal valuta. Det er også til og med mulig at det er nødvendig med en eller annen form for garanti fra den europeiske sentralbanken til for å få etablert en troverdig valuta.

- Bør hjelpe Hellas
NHH-professoren mener det beste eurolandene kan gjøre nå, både for seg selv og for grekerne, er å hjelpe Hellas ut av eurosonen. Følgelig tror han det andre scenariet er eneste mulighet til å unngå fullstendig katastrofe.

- Da vil Hellas` fremtid se bedre ut enn det den gjør idag. Det er ikke tvil om at Hellas lever over evne. Når du lever over evne kan du gjøre to ting; enten senke levestandarden eller sørge for at evnen blir større. Hellas må få hjelp til begge deler. Det er klart de må stramme til, men de kan ikke bare stramme til. Det må også gjøres noe med vekstevnen til gresk økonomi på kort sikt, sier Norman.

Dempe smitteeffekter
Spekulasjonene om en mulig gresk euroexit har den siste tiden skapt ny frykt for en fullstendig kollaps i eurosamarbeidet. Norman mener Europa er helt avhengig av å hjelpe Hellas ut av eurosonen for å unngå altfor store smitteeffekter.

- Det verste for alle parter er et sammenbrudd som ender med at Hellas går ut uten at de får hjelp. Det vil skape så stor turbulens i finansmarkedene i Europa at det blir akutt fare for smitte til hele euroområdet. Konklusjonen burde etter min mening være åpenbar. Det kan det godt være at også eurolandene mener, men de kan ikke si noe før de eventuelt er klare til å gjøre noe med situasjonen, sier han.

-Politiske omveltninger
Ifølge NHH-professoren er valget i Hellas er det minst oppsiktsvekkende som har skjedd politisk i Europa. Det mest oppsiktsvekkende er at EU etter hans mening ikke synes å ha vært forberedt på det.

- Det er noe med realitetssansen i EU-ledelsen som er veldig bekymringsfull. Vi må for alvor ta inn over oss at hele Sør-Europa har kommet i utakt med sin realøkonomi. Det vil føre til store politiske omveltninger hvis vi ikke håndterer det riktig. Grekerne reagerer akkurat slik alle skulle forvente når den økonomiske situasjonen er håpløs. Da stemmer man for dem som går inn for enkle løsninger, og man får tilstrømninger til populister både på høyre og venstre fløy.

- Får du en vedvarende fryktelig vanskelig økonomisk situasjon med stor oppslutning om populister på begge sider, så får du også polarisering. Hellas har før hatt både politisk kaos og militærregimer. Historien viser at det er mange mulige utfall – og ingen av dem er hyggelige, avslutter Norman.



Les også:

Euro-frykt senker børsen

- Euroexit vil være økonomisk katastrofalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.