Yaras konsernsjef har kommunisert til Terra Industries at deres bud på 41,10 dollar per aksje var deres "beste og endelige bud".
Nå har CF Industries kommet med et motbud på 47,40 dollar aksjen . De to har lenge rivalisert om å kjøpe amerikanske Terra.
CF Industries bud er høyere en Yaras 41,10 dollar, men Yaras bud er et kontantbud, i motsetning til CF som vil betale deler i CF-aksjer.
Det nye Terra-budet er på 37,15 dollar per aksje kontant og resten i CF-aksjer.
Les også: Dette slåss de om
Endelig bud
Yara Internationals konsernsjef Ole Jørgen Haslestad skrev i et brev til Terra Industries-konsernsjef Michael Bennett 1. februar at deres bud på 41,10 dollar pr aksje var deres "beste og endelige bud".
Det fremgår av Terras PREM14A-prospekt 24. februar.
Terra har flere ganger takket nei til bud fra CF Industries, mens selskapet 12. februar godkjente det endelige forslaget til fusjonsavtale med Yara.
Les også:
Terra-styret: Nei, nei, nei
Bennett svarte Enger imidlertid tidlig i juni 2008 at Terra-styret ikke var overbevist om at tiden for en sammenslåing var inne. De to fortsatte ialogen, men Enger opplyste i juli at Yara var interessert i en annen, lternativ transaksjon, og ville måtte fokusere på denne.
Etter at CF Industries i flere runder forsøkte å kjøpe Terra, informerte Yaras nye konsernsjef Ole Jørgen Haslestad i januar 2009 Terra om at Yara fortsatt var interessert i å kjøpe Terra. Bennett holdt gjennom 2009 nnledende samtaler med konsernsjefene for flere selskaper i bransjen, inklusive Yara. I august og september inngikk Terra konfidensialitetsavtaler med to av de interesserte selskapene.
Haslestad ringte på nytt Bennett i slutten av oktober for et møte, og på et møte 3. november indikerte Haslestad at Yara fortsatt var interessert.
På et nytt møte 1. desember, etter at Terra-styret hadde avvist et konkret fusjonsforslag fra CF Industries, møtte Terra Haslestad og Yaras finansdirektør Hallgeir Storvik, der Storvik gjennomgikk hvilke godkjenninger og finansiering Yara måtte ha for en transaksjon. Det var ingen forhandlinger om betingelsene, men Haslestad uttrykte at et Yara- forslag ville være konkurransedyktig med CFs, og være kontant, samt at Yara ikke ville inngå i noen budkrig.
4. desember ringte Haslestad til Bennett, og fortalte at Yara-styret kunne matche CFs betingelser, kontant. Dagen etter informerte Bennett Haslestad om at CF hadde forbedret sitt bud, samt ringte to andre selskaper, som da opplyste at de ikke lenger var interessert i noen transaksjon med Terra. Terra møtte på nytt Storvik og forretningsutviklingsansvarlig Gaute Andreassen 7. desember, for å gjøre det mulig for Yara å komme nærmere et syn på verdiene i Terra. Bennett og Haslestad hadde deretter flere telefonsamtaler. Haslestad opprettholdt at Yara ville kunne tilby et konkurransedyktig, kontant, tilbud.
13. desember avviste Terra CFs seneste bud, og ga Bennett fullmakt til å gå videre med Yara. De to inngikk en konfidensialitetsavtale 17. desember, og gjorde due diligence fra 21. desember. Terra avviste Deretter 4. januar en forespørsel fra CF-rådgiver Morgan Stanley om å diskutere informasjonsgrunnlaget Terra hadde for å avvise å gå videre med CF.
8. januar ba Haslestad om få eksklusiv forhandlingsposisjon i 30 arbeidsdager, samt anga flere andre forbehold, hvoretter Terra ba om mer detaljer om hva Yara ville tilby 10. januar.
På et møte i New York 13. januar uttrykte Haslestad at hans syn på verdiene av Terra var 40,75 dollar pr aksje kontant, og at han ikke så grunnlag for videre diskusjoner med mindre dette ble godtatt.
CF trakk formelt sitt forslag om å kjøpe Terra 14. januar, og dagen etter informerte Haslestad Bennett om at han hadde fullmakt til å kjøpe Terra for 40,75 dollar pr aksje kontant. Haslestad ba 20. januar også om et break up- fee på 200 millioner dollar.
Etter flere samtaler skrev Haslestad til Bennett 1. februar at de var interessert i å kjøpe Terra for 41,10 dollar pr aksje kontant, samt inkludere et break up-fee på tre prosent av transaksjonsverdien. Dette var Yaras "beste og endelige bud".
Etter flere runder med rådgivere, besluttet Terra-styret på ettermiddagen 12. februar å godkjenne det endelige forslaget til fusjonsavtale.