DNB mener at forslagene fra Finansdepartementet rundt skjerpede kapitalkrav og risikovekter for boliglån vil føre til dyrere boliglån for norske forbrukere.
Det opplyses banken til TDN Finans mandag.
Les saken: Mener kapitalkrav for boliglån bør skjerpes
- Blir dette vedtatt betyr det dyrere boliglån for norske forbrukere. Hvor mye er det vanskelig å si noe om før vi ser utformingen av et endelig vedtak, skriver informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB i en epost til TDN Finans.
- Bør skjerpes
Finansdepartementet har sendt et brev til Finanstilsynet, der de gir tilsynet oppdrag om å vurdere kapitalkrav og risikovekter for boliglån.
«Ut fra systemrisikohensyn er gode grunner for at de beregningsmodellene (IRB-metoden) bankene bruker for å beregne kapitalkravet for boliglån, bør skjerpes», heter det i brevet.
I brevet ber finansdepartementet om et forslag til risikovekt for boliglån i IRB-metoden på minimum 35 prosent risikovekt. I tillegg kan tilsynet også foreslå andre alternativer.
- Tar ikke noe for gitt
- Nå skal dette etter hvert ut på høring, så vi tar ikke noe for gitt i forhold til hvilke nivåer som til slutt vil gjelde for norske banker. Det vil også ha mye å si hvilke forutsetninger som legges til grunn, for eksempel om dette vil gjelde under Pilar 1 eller ikke, skriver Midteide til TDN Finans.
Midteide viser til at Finansdepartementet er med i en gruppe som arbeider med en nordisk harmonisering av bankreguleringer. Ifølge ham er det hittil vanskelig å se noe spor av dette arbeidet.
- Finansdepartementet er med i en gruppe som skal jobbe med nordisk harmonisering av bankreguleringer. Det er så langt ikke lett å se noen spor av dette arbeidet, siden de nå ser på nivåer som er over dobbelt så høye som de svenske, skriver han.
Les også:
Du må ta regningen for nye boliglånsregler
<b>Du får over 50.000 kroner mer i lommeboken</b>
<b>Jobber 62,5 timer i uka for å kjøpe leilighet</b>
<b>Slik overtaler du banken til å sette ned boliglånsrenten</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.