I dag ble det klart at anken fra den norske regjering ikke tillates fremmet for det såkalte Storkammeret i Strasbourg. Dermed blir dommen fra 12. juni stående. Den slår fast at tomtefestelovens paragraf 33 ikke oppfyller kravet til økonomisk balanse i forholdet mellom grunneier og tomtefester.
Les mer her: Statens anke avslått i tomtefestesaken
- Dette er svært alvorlig. Jeg har allerede fått mange telefoner fra fortvilte tomtefestere som frykter at de vil bli drevet bort fra hjemmet sitt eller hytta si, sier Grethe Gjertsen i Tomtefesterforbundet til DN.no.
Nå krever Tomtefesterforbundet avvikling av tomtefesteloven og øyeblikkelig lik innløsningsrett for alle de 300.000 tomtefesterne i Norge.
Krever endring
- Loven er ikke lik for alle i Norge. Tomtefesterne betaler dokumentavgift, formuesskatt, eiendomsskatt, arveavgift og kommunale avgifter som om tomtene er deres. Likevel er det bare et fåtall som har muligheter til å kjøpe ut tomtene sine. Konsekvensen blir at de fleste tomtefesterne sitter som gisler og må enten selge hus og hytter eller akseptere festeavgifter som varierer fra svært lave til det uhåndterlig dyre, sier Gjertsen.
Derfor vil hun kreve at alle landets tomtefestere får en valgmulighet til å kjøpe ut tomtene sine. Og Stortinget bør gi Husbanken muligheter til å hjelpe med gunstige lån for de som er spesielt utsatt.
- Jeg forstår at grunneiere som mottar noen hundrelapper i året for en stor eiendom føler seg sveket og lurt, men vi har dessverre eksempler på pensjonister som nå betaler over 30.000 kroner i året på tomter av normale størrelser, og som på toppen av dette har festet tomta i over 50 år, sier hun.
I morgen legger Tomtefesterforbundet frem forslag til konkret tiltakspakke i Justisdepartementets høring til Statsbudsjettet i Stortinget.
- En midlertidig lov må gå igjennom, ellers blir det kaos, frykter Grethe Gjertsen.
Endrede spilleregler
Hun peker på situasjonen er snudd opp-ned når det gjelder tomtefeste:
- Tidligere så man på ordningen med festet tomt som en trygg ordning, en vinn-vinn-situasjon for både grunneier og fester. Så ble spillereglene endret.
- Nå har tomtefeste gått fra å være svært forutsigbart til usikkert og uforutsigbart. Derfor må det komme en ny lov - og aller helst ser vi at hele festeordningen avvikles, sier Grethe Gjertsen.
- Slik situasjonen er nå, vil det bli svært vanskelig å få solgt boliger på festet tomt i tiden fremover. Jeg ville aldri kjøpt en slik bolig, for å si det sånn!
Les også: Foreløpig siste kapittel i tomtefestestriden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.