EU-kommisjonen gikk tirsdag til storaksjon mot flere av de største oljeselskapene i Europa, inkludert norske Statoil.
- Man kan ikke si annet enn at denne prosessen er veldig negativ for markedet. Det er ikke en positiv nyhet hverken for markedene eller selskapene som er involvert, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.no.
Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag om mistankene som EU-kommisjonen har til de europeiske selskapene.
Kommisjonen mistenker at oljeselskapene har rapportert feilaktige priser til prisfastsettelsesbyrået Platts. Selskapene er også mistenkt for å ha forhindret andre selskaper i å gi riktige priser.
- Det blir spennende å se hva anklagene går ut på og hva de har klart å finne. Det er umulig å vite noe om, enn så lenge. Og jeg tror det blir veldig vanskelig å bevise at de har drevet med noe snusk, sier Schieldrop.
Spesiell posisjon for nordsjøoljen
Kommisjonen mener selv små fordreininger i de innrapporterte prisene kan føre til store utslag i de globale prisene. Schieldrop peker på at nettopp den europeiske oljeprisen, som er gjenstand for undersøkelsene, har en viktig posisjon i verdensmarkedet.
- Det er veldig spesielt det at du har nordsjøoljen som setter prisen på kanskje 50 prosent av global råolje. Volumet av den oljen som produseres i Nordsjøen er veldig lite i forhold til det totale oljemarkedet. Sånn sett betyr det veldig mye hva som skjer i det fysiske markedet i Nordsjøen og hvordan prisene settes der. Det får veldig store ringvirkninger, sier råvareanaltyikeren.
Bakgrunnen for at nordsjøolje har fått denne posisjonen er at denne oljen går via tankskip til markeder i hele verden. Nordsjøoljen blir derfor blir sett på som en bedre referanse enn oljen som tidligere ble brukt som verdensreferanse, den såkalte WTI-oljen i USA. Der har prisbildet de senere årene blitt forstyrret av at prisene settes innenlands, lav transportkapasitet i rørledningsnettverket og eksportforbud.
- WTI-prisen har blitt en veldig lokal pris, mens oljen i Nordsjøen flyter fritt ut i det globale markedet, påpeker Schieldrop.
En ganske umulig oppgave
Han minner samtidig om at oppgaven Platts har tatt på seg med å forsøke å gi en uavhengig og rettferdig pris på slutningene som skjer i det fysiske markedet for råolje er svært utfordrende.
- Platts oppgave er å hele tiden ha en metodologi som er robust. Det er relativt få oljelaster som sluttes i Nordsjøen i forhold til det totale konsumet. Det er hele tiden Platts umulige oppgave å sortere ut hva som betyr noe og hva som ikke gjør det og på det grunnlaget lage en relativt fair prisreferanse. Informasjonen i det fysiske markedet er ikke kontinuerlig, den kommer bitvis i form av at det kommer enkelte slutninger hver dag, sier Shcieldrop.
De fysiske slutningene er selve hjertet i oljemarkedet. Samtidig preges prisene i det fysiske markedet av det som skjer i det finansielle markedet. De som gjør slutninger i det fysiske markedet ser hele tiden på utviklingen i prisene i finansmarkedene.
- Det er en veldig utfordrende oppgave å lage en fair referanse som gir en riktig pris. Og det er egentlig en ganske umulig oppgave å få det riktig. Men det er det beste du kan få, og relativt uavhengig. Men så kan man spørre seg om noen har klart å lure Platts, sier Schieldrop.
LES OGSÅ:
<b>Razzia hos Statoil</b>
&laquo;Kan ha stor innvirkning på prisene&raquo;
Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.