Onsdag lot Norges Bank styringsrenten forbli uendret på 2,25 prosent. Og flere analytikermiljøer mener vi ikke får flere rentehevinger før neste år, kanskje ikke før i 2013.
Les sakene:
- Uendret rente til 2013
Rører ikke renten
Norges Bank: - Ting kan forandre seg raskt
Eiendomsinvestor Christian Ringnes mener også at vi på kort sikt vil få en rentebane som slakker ut, og at eiendom derfor fortsatt vil være et godt alternativ å investere i.
- Bolig fremstår som et godt alternativ i lavrentemarkedet. Det er forutsigbare inntekter i mange år fremover, og sees på som en trygg havn i en slik mellomperiode. Men om uroen varer lenger vil det smitte over på boligmarkedet, sier Christian Ringnes til DN.no.
Ingen ny finanskrise
- Det er først om det varer veldig lenge at det kommer til å forplante seg til eiendomsdelen av økonomien, og spesielt i Norge, som er i en heldig situasjon med fortsatt konjunkturoppgang.
Eiendomsinvestoren mener det må bli en så alvorlig krise at folk begynner å si opp ansatte og nedbemanne, før hans selskaper vil oppleve konsekvenser av uroen.
- Du må få en nedgang i bruttonasjonalproduktet og dårlige veksttakter før dette smitter over på eiendom.
Ringnes tror uroen er forbigående, og er ikke bekymret for noen ny finanskrise.
- Det vil nok bli noe som likner på krisen som var, men jeg tror man er mye mer våkne nå. Jeg tror også banksystemer er i mye bedre ”shape”. Det blir helt klart en liten periode med uro, men jeg tror ikke det blir slik som det var under finanskrisen for noen år siden. Veksttakten i Europa og USA vil være lavere enn hva man forventet for et år siden, men det vil være vekst, sier han.
Bjørn Kjos om krisen: - Ingen er tjent med nervøse investorer
Viktig med gjeldskontroll
Eiendomsinvestoren sier det er bra at mange nå må gå gjennom tiltak som innebærer sp#229 og kostnadskutt.
- Det er for stort pengebruk som har fått oss inn i dette her, så det er bedre at vi tar dette nå enn om tre år, hvor ting kunne vært enda verre.
Ringnes mener virksomhetene hans klarer seg bra gjennom urolige tider fordi de alltid er forsiktig med gjeld og sørger for å ha en god løpende kontantstrøm.
- Vi vet at vårt marked er syklisk, og at det går opp og ned, enten fordi det blir bygget for mye eller fordi man får problemer på etterspørselssiden. Det er vel litt som å være en maratonløper som ikke vet helt hvor langt han skal løpe eller ikke vet hvor bratte bakkene er. Det er viktig å ha krefter i reserve slik at du har mye å gå på.
Den erfarne eiendomsinvestoren råder alle bedrifter til å bygge seg opp sten for sten, og ikke ta for store steg.
- Man må bevare en viss grad av ro og se litt lenger frem i tiden. Jeg minner om Olav Thon, vår bransjes store forbilde, som sa midt under finanskrisen - at verden ikke kan gå under mer enn én gang, og det skjer neppe denne gangen heller.
Les også:
<b>Aksjefondfavorittene raser i verdi</b>
Slik påvirker krisen din økonomi
- Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.