- Norske hus og boliger i dagens marked er for dyre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.
På sikt mener han at realprisen på boliger er høyere enn den langsiktige likevektsprisen.
- Så snart finansmarkedet fungerer normalt, vil dagens bruktpriser føre til at det blir bygget for mye nytt, sier Andreassen.
Høye bruktboligpriser frister flere utbyggere til å sette i gang prosjekter som grunnet lave byggekostnader kan utkonkurrere bruktboliger på pris.
- Dermed blir det lønnsommere å bygge nytt enn å kjøpe brukt, fastslår Andreassen.
- Betyr ikke at prisene har steget
I morgen slipper eiendomsmeglerbransjen bruktboligprisutviklingen for august. Økonomer DN.no har snakket med er uenige om hvordan boligprisene kommer til å utvikle seg videre.
Andreassen ser for seg at de sesongjusterte boligprisene kun skal opp 0,1-0,2 prosent i august. Ujustert gir det en økning på 2,4 prosent måned til måned.
- Boligene som omsettes i juli er billigboliger. Det omsettes dyrere boliger og hus når ferien er over, men det betyr ikke at boligprisene faktisk har steget, bare at det er andre typer boliger som er omsatt, sier Andreassen.
Med billigboliger mener sjeføkonomen de billige enhetene innenfor hvert av de segmentene som det er delt inn i.
- I juli så vi på nedgangen på 1,5 prosent i prisene hvor meglerne fremhevet den sesongjusterte oppgangen på 0,1 prosent. Det er normalt at prisene faller i juli, og stiger i august. Et tydelig mønster, år etter år, påpeker Andreassen.
- Nullvekst ut året
Sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret peker på samme mønster i markedet.
- Av erf#229 går som regel augustprisen litt opp når prisene for juli går ned. Jeg regner med en stigning mellom 2,5-3 prosent i de faktiske augustprisene siden juli hadde en nedgang på 1,5 prosent, sier han.
Videre utover høsten tror Senneset på en brems i prisveksten:
- Vi har kalkulert med en nullvekst i september, oktober, november og nedgang i desember.
Utover høsten ser sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities gode muligheter til en prisoppgang, og peker på flere faktorer:
- Rentenivået er og forblir lavt, bankene er snart ferdig med innstrammingen ovenfor husholdningene og arbeidsmarkedet ser ut til å ha rundet hjørnet, noe som trekker i retningen av økte priser. Men prisnivået er noe høyt, påpeker Andreassen.
Tror på 2011
Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole, som lenge var boligpessimist, tror den sesongjusterte prisen kommer til å stige og at tendensen fortsetter utover høsten.
Hverken han eller Senneset ser noe spesielt som kan bremse prisene i boliger, og er samlet i troen om en prisstigning i 2011.
- Jeg tror på økt etterpørsel, men samtidig vil tilbudet forbedres og møter deler av etterspørselen. Markedssignalene slik som de er nå gir indikasjoner på en prisstigning, hevder professoren.
Men Grytten tror ikke vi vil oppleve en stigning som i 2009.
- Jeg ser for meg en mer moderat stigning, sett bort i fra eventuelle sjokk som vil påvirke negativt. Men slik markedet ser ut i dag, tyder på at det vil bli en prisstigning videre i 2011, sier Grytten.
Senneset peker på flere ting han mener vil gi prisvekst i 2011:
- Rentene er fortsatt lave, og arbeidsmarkedet er greit. Men det viktigste er en veldig høy befolkningsvekst kombinert med lav boligbygging.
Les også:
- Veldig, veldig skummelt å selge bolig selv
- Boligprisene kan falle ti prosent
- Det er godt trykk i markedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.