Folks bekymrimger for et urolig boligmarked er som blåst vekk. Nå bekymrer kun ni prosent seg for synkende boliger mot 22 prosent for et år siden - altså en nedgang på 59 prosent.

Av alle bekymringsfaktorene ligger altså synkende boligpriser på bunn.

Det viser en ny undersøkelse om økonomiske bekymringer som Synovate har utført for Nordea.

- Ting tyder på at nordmenn er mindre bekymret for boligprisene for 2010 enn de var for 2009, mye fordi stormen rundt finanskrisen har roet seg i Norge, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea.

Beroliget av oppgangen
Hun synes ikke det er rart at nordmenn ble bekymret når de leste om drastiske fall i boligprisene i blant annet USA og Danmark.

- Samtidig var det mye fokus på at boligprisene falt noe også i Norge. Statistikken viser at boligprisene har stabilisert seg og steget i 2009. Dette er nok mye av grunnen til at nordmenn bekymrer seg lite for boligprisfall. Det er umulig å sikre seg mot boligprisfall, men når du tar opp lån er det viktig å ha god betjeningsevne og ikke belåne boligen maksimalt, sier Sandmæl.

DN.no/kalkulator:
Så mye kan du låne
Så mye dyrere blir lånet

Mandag klokken 11 legger meglerbransjen frem den landsomfattende prisstatistikken for bruktboliger. Se januartallene først på DN.no!

- Psykologien i markedet er god nå, og mye bedre enn i fjor. Så jeg blir ikke veldig overrasket om prisene i januar stiger med mer enn fem prosent, men mest sannsynlig rundt fire prosent, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Les mer om ekspertenes forventninger til januarprisene i dagens sak: - Aksjeflyktninger bak boligprishopp

- Ingen prisboble
Senneset tror omsetningsutviklingen vil være positiv fremover.

- Det er typisk at når dårlige tider truer, så går omsetningen ned. Da flytter ikke folk, og de unge bor lengre i barndomsheimen. Selv om det ikke akkurat er noen bonanza der ute ennå, så ser det vel ut til at frykten for sterkt økende ledighet blir stadig mindre, og flytteaktiviteten øker, påpeker Senneset.

I de kommende månedene tror han prisene vil fortsette å tikke oppover, av mange årsaker:
* høy inntektsvekst
* høy befolkningsvekst
* relativt lav boligbygging
* et arbeidsmarkedet som de fleste oppfatter som godt
* et rentenivå som ingen blir skremt av

- Det som kan knekke dette bildet er en ny finanskrise og verdensomspennende nedgangskonjunktur, slik at eksportnæringene våre får det så tungt at de sørger for å sende arbeidsledigheten opp til fire prosent i annet halvår. At det er noen prisboble der ute som uansett konjunkturer vil sprekke, tror jeg ikke noe på, sier Senneset.

Les også
- Bygges for få luksusleiligheter


Null tro på rentehopp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.