Onsdag er det rentemøte i Norges Bank. Samtidig legger sentralbanken frem pengepolitisk rapport, som skisserer hvordan renten forventes å utvikle seg.

Handelsbanken Capital Markets forventer at endringene blir små fra forrige rapport, og tror den nye rentebanen vil tilsi en heving på 0,25 prosent i juni, med en viss sansynlighet for heving i mai i stedet, samt to hevinger til i løpet av dette året.

- Boligprisene blir en joker i spillet. Norges Bank har gjentatte ganger uttrykt at risikoen for bobler tilsier at rentene ikke bør holdes lave for lenge, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Imidlertid er uttrykket ”for lenge” aldri blitt konkretisert, påpeker meglerhuset, som regner med at dette temaet nå gis en del oppmerksomhet internt i Norges Bank og at det derfor kanskje kan gi et visst utslag denne gangen.

- De har ikke brukt det som et selvstendig argument for å sette opp renten så langt, selv om de advarer mot det. Selv om vi ikke tror at dette i seg selv vil får dem til å heve rentebanen nå, så er det en usikkerhetsfaktor der. Og vi ser muligheten for at de kan komme til å gjøre det. For vi vet ikke helt hva synet til Norges Bank er på dette, sier seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

- Renten kan ikke løse alle problemer
Mange kommentatorer og økonomer, Handelsbanken inkludert, har sett frem til en avkl#229 om hvorvidt Norges bank er villige til å bruke renten for å demme opp for eventuelle ubalanser, blant annet i boligmarkedet. Selv om det skulle tilsi at inflasjonen blir liggende under inflasjonsmålet over lenger tid.

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem snakket etter hvert mye om boligmarkedet, og ivret for hardere eiendomsbeskatning, men hans etterfølger Øystein Olsen har så langt ikke fulgt opp den linjen.

- Vi vet ikke hvor han står i det spørsmålet, men han er enig med Gjedrem om at Makrotilsynet gjennom reguleringer og overvåking av finansinstitusjonene skal være det viktigste virkemidlet for å hindre finansielle ubalanser, også i boligmarkedet. I likhet med Gjedrem har Olsen advart mot å mot overbelaste rentevåpenet. Renten kan ikke løse alle problemer, sier Wolden Bache.

Selv om det kan være fornuftig med nøytral boligbeskatning, er det lite trolig at vi får store endringer i skattesystemet - i hvert fall å kort sikt, mener Wolden Bache.

- Da blir spørsmålet, gitt at de endringene ikke er på plass: Er det aktuelt å bruke renten som en slags nest best-løsning? Vi tror at en renteøkning i seg selv vil bidra til å dempe boligprisveksten i den forstand at den vil bli lavere enn den ellers ville vært, sier Wolden Bache.

- Tilsier god boligprisvekst
Boligprisene har vokst mye i år, selv om veksttakten har avtatt noe de siste månedene.

- Naturlig sterk vekst eller boble?

- Mange forhold i norsk økonomi tilsier god boligprisvekst for tiden: høy befolkningsvekst, lav boligbygging, lave renter, og en økonomi i bedring. Når det er sagt, er det mange som mente det ikke var en boble i de irske og amerikanske boligmarkedene før finanskrisen. Det er svært vanskelig å avgjøre om noe er en boble eller ikke, sier Wolden Bache.

Derfor legger hun vekt på gjeldsbelastningen til husholdningene.

- Det er den man eventuelt skal bekymre seg over. Gjeldsbelastningen vil kunne stige ytterligere de nærmeste årene. Det synes vi er det viktigste poenget, selv om ikke boligprisveksten eller gjeldsveksten til husholdningene er faretruende høy nå, sier Wolden Bache.

- Må snart sette opp renten
- Det er riktig av sentralbanken å reagere på boligprisvekst hvis den er drevet av for mye billig kreditt. Enn så lenge er det lite som tyder på det med en relativt stabil kredittvekst til husholdningene rundt 6,5 prosent, kun litt høyere enn økningen i disponibel inntekt i fjor, skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Argo Securities i en ny renterapport.

Bankene har blitt betydelig strengere i sin utlånspraksis, særlig for førstehåndsetablerere.

- Videre har bankene økende innlånskostnader, noe som vil trekke opp boligrenten uavhengig av hva Norges Bank gjør. Norges Banks ansvar for å forhindre at ubalanser bygger seg opp taler for at de må sette opp renten om ikke altfor lenge, skriver Holvik.

Les også:
Kjøper ny bolig – leier ut gamleboligen
Sparer fullt i BSU - kommer ikke inn på boligmarkedet
Færre sprenger boliglånene

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.