Norges Bank har signalisert at renten skal dobles de neste par-tre årene. Selv om nivået på styringsrenten avgjøres av andre forhold, har sentralbanken signalisert at den er opptatt av utviklingen i boligmarkedet.
- Så lenge nybyggingen er lav vil prisene stige uansett hvor høye rentene blir, sier kjedeleder Raymond Myrland i Norges største boligbygger Mesterhus.
I og rundt de store byene har det bygget seg opp et underskudd av boliger, og flere analytikere mener nybyggingstakten ligger på det halve av hva den burde vært for å møte etterspørselen fremover.
- Prispresset blir enda verre
- En renteoppgang gjør det bare mye verre. Jeg er uenig i at renten må opp for å få ned boligprisene ned. Man glemmer at boligmangelen snart kommer til å prekær. Det bygges fortsatt langt færre enheter enn vi trenger. Med høyere renter vil det bli bygget færre boliger, og da blir prispresset enda verre, mener Myrland.
Han peker på at 70-80 prosent av boligbyggingen blir utført av mindre utbyggere som ikke har ryggrad til å tåle store renteutgifter, og at de heller vil prioritere rehabilitering og småprosjekter, hvis finansieringskostnadene blir for høye.
- Lønnsomt å bygge
- Jeg tror tilbudet av boliger vil stige selv om bruktboligprisene ikke stiger videre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.
Han tror også at det vil være lønnsomt å bygge boliger selv med lavere bruktboligpriser enn i dag.
- Hvis det skulle skje tror jeg vi vil se et nytt press nedover på byggekostnadene. Jeg tror ikke byggingen vil stoppe med høyere rentenivå. Boligbyggingen er lav, og i dag er det god lønnsomhet i boligbygging. Så det vil komme til å gå videre selv om boligprisene eventuelt skulle komme under noe press, sier Andreassen.
Myrland mener det eneste som på sikt kan tøyle prisutviklingen i tilflyttingsområder er et større utbud av boliger.
- For å få bygget nok boliger, trenger vi en forutsigbar rente, en mer offensiv boligpolitikk der det er god nok tilgang på tomter. I tillegg ønsker vi at myndighetene roer seg litt med innføringen av nye, fordyrende tekniske krav, sier Myrland.
- Han har et poeng, dette er noe vi selv fra tid til annen forteller kundene. Men det går en rentegrense, selv ved lav boligbygging. Boligprisene vil neppe fortsette å stige med 15 % rente. Hvor denne rentegrensa faktisk går tar jeg ikke sjansen på spå. Mer enn 8-9 prosent boligrente tror jeg uansett ikke ligger innenfor mulighetesområdet selv mange år fram i tida, og det kan godt hende at boligprisene kan vokse selv med en slik rente – men selvsagt mye langsommere enn dagens prisvekst, sier sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret.
- Ligger an til stigning
De siste årene har antall ferdigregulerte boliger i Oslo vært på et lavmål.
- Det er for tidlig å si noe om 2011, men det kommer inn mange nye saker, så det kan ligge an til at det det går litt opp i år, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i Plan- og bygningsetaten til DN.no.
Les også:
Boligknapphet presser opp prisene
- Den virkelig store boligboblen vil komme
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.