Japans økonomi har mer eller mindre ligget brakk siden 80-tallet. Landet har den høyeste offentlige gjelden sett i forhold til størrelsen på landets økonomi med over 200 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Siden 2009 har folketallet falt, og denne trenden forventes å fortsette til 2050. En firedel av befolkningen er nå 60 år eller eldre, og i 2040 vil over halvparten være 54 år eller eldre.

Utviklingen forsterker Japans økonomiske problemer og skaper flere utfordringer for det japanske samfunnet.

- Eldre bør skynde seg å dø. Det er forferdelig om du er tvunget til å leve når du ønsker å dø. En kan ikke sove godt om natten når en vet alt dette betales av det offentlige. Dette vil ikke løse noe inntil vi lar de dø, sa finansminister Taro Aso nylig, skriver Dagens Næringsliv.

Desperate forsøk
Japan søker nå desperat etter å få fart på økonomien. Inflasjon og nye lettelser i pengepolitikken er del av oppskriften fra den nye statsministeren.

Uenighetene om politikken har ført til at landets sentralbanksjef Masaaki Shirakawa trekker seg tre uker før åremålet går ut etter å ha kjempet mot den nye regjeringens politikk.

Han frykter den vil føre til økt gjeld og ustabilitet.

Det offentlige pensjonsfondet i Japan er også skeptisk til hvordan planene vil slå ut. Government Pension Investment Fund er i ferd med å endre investeringsstrategien og plasseringene. De ønsker mindre eksponering mot statsobligasjoner.

- Hvis vi ser mot fremtiden og rentenivået stiger er 67 prosent av investeringene i obligasjoner for mye, sier direktør Takahiro Mitani i et intervju med Bloomberg.

Les også: - Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med


Lukter valutakrig

- Japan må kutte gjelden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.