Første halvår 2009 steg hovedindeken nesten 30 prosent. Oppturen har ikke vært brattere siden 1993.

Les også: Beste siden 1993

Aksjestrateg Kim Evjenth i Argo Securities minner om at oppturen har kommet fra ekstremt lave nivåer, så selv om det nivåmessig har vært en bratt opptur, så har det ikke vært det hverken volummessig eller aktivitetsmessig.

Evjenth har flere ganger uttalt seg kritisk til den plutselig euforien i markedet.

Les også: - Ta gevinst

Han mener fortsatt det kan ha tatt litt overhånd.

- På mange måter har risikoviljen løpt litt foran det makroøkonomiske, sier Evjenth til DN.no.

- Tror du investorene kan møte seg selv i døren i andre halvår?

- Jeg tror det er en risiko for det. Det viktigste var vel egentlig at man etterhvert begynte å få såpass kontroll over økonomien at man så at det ikke var 30-årene som begynte igjen, sier han.

- Er det USA eller Kina som har holdt økonomien oppe?

- Jeg tror Kina har betydd litt. Man har sett at det har gått relativt bra i Asia, og det er på mange måter en refleksjon av den snuoperasjonen som de gjorde da man fikk den forrige Asia-krisen, hvor landet er mye mer solid og har mindre gjeld enn de hadde da. Det har gjort at de har klart seg relativt godt i denne krisen.

Skal ned før det kommer opp igjen
Aksjestrategen har ikke lyst til å spå om hvor hovedindeksen ligger ved årsskiftet, men at det både skal markert ned og deretter markert opp før den tid, er han overbevist om. Tirsdag ligger hovedindeksen på rundt 285 poeng, mens den ved inngangen til året lå rundt 240 poeng.

- Jeg tror vi kan se 240-tallet én gang til. Det kommer vi til å se i løpet av sommeren eller høsten. Men så tror jeg også vi kommer til å se godt over 300-tallet mot slutten av året, spår Evjenth og legger til:

- Jeg tror vi kan få en ganske bra økning mot slutten av året, etter en periode hvor det fortsatt kommer til å være ganske urolig.

Finnes alternativer
Da børsen klatret oppover i vår kom det mye risikokapital inn i markedet.

- Da var det mange som redde for ikke å være med. Men de siste tre-fire ukene, hvor markedet har roet seg litt ned, så har de pengene ikke vært så hissige lenger, observerer aksjestrategen.

Evjenth gjør et poeng ut av at investorer kan velge andre instrumenter enn aksjer for å sikre en god avkastning på pengene sine. Amerikanske statsoblligasjoner med 10-års løpetid gir en rente på 3,5 prosent.

- I USA har man sett rekordnivåer i auksjoner for statsobligasjoner i forrige uke. 104 milliarder dollar eller noe sånt, så det er mange som konkurrerer om de pengene etterhvert, minner han om.

Les også: Spår mer børskaos (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.