Andreassen tror ikke de siste dagers uro er starten på et større børsfall. Han viser til at det etter oppgangsperioder er helt normalt med perioder med fall, og at totalbildet nå er positivt.

- Når vi ser på økonomien samlet sett er det fortsatt mange sterke vekstindikatorer, sier han.

Stort sett positivt
- Markedsreaksjonene i dag er ikke dramatiske, sier Andreassen til DN.no.

Andreassen viser også til at man normalt før de store nedturene har fått varsler på forhånd.

- Det har vi gjennomgående ikke fått den gangen her, sier sjeføkonomen.

- Alt i alt tror jeg vi er på rett vei, sier han.

Nervene står likevel i helspenn i markeder over hele verden. Oslo Børs er ned nær 5 prosent på to dager:

* Dow Jones falt til sitt laveste nivå på tre måneder i går, og førindeksene peker i retning fortsatt fall på de amerikanske børsene.
* I Asia var det helrødt: - Dommedagspredikanter koser seg
* Alle de europeiske aksjemarkedene faller
* Dollaren styrker seg mot andre valutaer, og handles nå til rundt seks kroner: Dollaren bikker 6 kroner
* Markeder verden over faller, og på vår hjemlige Oslo børs har falt nær fem prosent på to dager, og det bærer i retning av ny årsverste notering.

Les også: - Ikke kjøp på dagens nedgang

Kan gå galt, men....
Andreassen mener markedsreaksjonene ikke er tegn på at det store børsfallet kommer nå.

- Men det kan hende at det går gærent denne gangen her fordi vi får mistillit til stater, og problemene med finansiering av offentlige underskudd, sier Andreassen.

Av de urovekkende signalene til markedsaktørene i det siste er de enorme statsunderskuddene i Hellas, Portugal og Spania.

Prisen for å beskytte seg mot mislighold av greske, spanske og portugisiske statsobligasjoner stiger til rekordnivå fredag. I praksis betyr det at markedet har stadig mindre tro på at landene evner å rydde opp i sine vaklende statsfinanser.

Les: Mister troen på Spania og Portugal

- Det er forståelig at mange er urolig for de store låneopptakene, det er en rell frykt. Men jeg tror mest at disse problemene er håndterbare, sier Andreassen.

Tvinger frem løsninger
Andreassen viser til at Irland har innført troverdige tiltak, og ikke er like hardt rammet nå. De kraftige markedsreaksjonen kan bidra tiø å fremtvinge politiske vedtak.

- Jeg tror krisen vi ser nå i Hellas, Portugal og Spania vil føre til at de politiske systemene tar beslutninger som gjør at de kan begynne å rette opp feilene, sier han til DN.no.

- Portugal og Spania har ikke noe sted å gjemme seg, de kan ikke løpe fra regningene sine, sier han.

Tror det kan gå
- Dersom de strammer inn på finanspolitikken, kutter utgifter og øker skatteinntektene er det ikke umulig for dem å komme seg på tørt land igjen, tror Andreassen.

Han tror markedene kan stå i helspenn til så skjer.

- Før vi ser signaler på det så kan det være at markedene fortsatt vil være redde for hva som kan skje, sier Andreassen.

Resultatet kan være at de blir tvunget til å gjennomføre innstramninger raskere enn de ellers ville gjort.

- Det kan være like bra at de får kniven på strupen, sier Andreassen.

Les også: - Uheldig for norsk økonomi

Frykter ikke oljeboble
Andreassen er ikke bekymret for at eventuelle bobler i diverse markeder, verken råvarebobler i gull og olje, obligasjonsmarkedet, eller en eventuell boligboble i Kina. Alle disse har vært brukt som forkl#229er på børsfall den siste tiden.

- Dette er ikke bobler som er farlig for stabiliteten i økonomien, sier Andreassen.

Han mener stikkordet for en farlig boble er lånefinansiert overinvestering, slik tilfellet har vært for eksempel i det amerikanske boligmarkedet.

- Det kan være at et fall i råvarepriser, gullpriser og så videre kan være ubehagelig for de som investerer i disse markedene, men dersom oljeprisen faller av andre årsaker enn fall i etterspørselen etter olje, så er ikke det noe farlig for verden, sier han.

Les også:
Bråbrems i industrien
- Politikk lønner seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.