Verdens børser fortsetter det kraftige fallet fredag. Warren Bank mener at det er en korreksjon, og tror at det vil komme nye tiltak fra USA dersom det eskalerer. Terra Gruppen mener konjunkturoppgangen er over, og at store programmer for verdipapirkjøp er nødvendig.
Forvalter Peter Warren i Warren Bank mener at det som skjer i markedene nå ikke er overraskende, men han er overrasket over at det ikke har skjedd før. Han mener at markedene nå tar realiteten inn over seg.
- Hvis forventningene ikke kan leve opp til realiteten, må forventningene justere seg i forhold til realiteten, sier Warren til TDN Finans.
- Den utviklingen som har vært nå har vært indikert av en rekke ting. Hvis en ser på en ting som forholdet mellom platinum og gull har det i lang tid signalisert en svakere industriell utvikling, han videre.
- Begrenset varighet
Gjeldstaket i USA og gjeldsutfordringene i Europa er bakteppet for den seneste tids markedsuro, mener han.
- Jeg tror likevel at dette vil være et fall av begrenset varighet. Dersom dette blir alvorligere vil det trolig komme en ny runde med kvantitative lettelser, QE3. (..) Jeg tror at det finnes en plan som blir iverksatt dersom markedene virkelig skulle falle, sier han.
Warren sier at en fordel denne gangen er ikke USA mellom to presidenter, noe som var tilfellet under finanskrisen. Videre tror han at analytikerstanden vil nedjustere sine inntektsestimater.
- Selskapene har hatt en periode med god inntjening delvis har vært tuftet på kostnadskutt og delvis grunnet tilgang på billig kapital. Hvis du ikke har en underliggende positiv økonomisk vekst er det vanskelig for selskapene å opprettholde omsetningen og de gode resultatene, sier han til TDN Finans.
- Normal utvikling
Forvalteren mener ikke at det er unormalt at Oslo Børs faller med rundt fem prosent på en dag.
- I 2008 var det over 20 dager hvor Oslo Børs falt over fem prosent. Aksjer, råvarer og eiendom er risikofulle investeringer (..) Dette er det vi kaller en normal utvikling over tid, sier han.
Warren mener også at det er "betenkelig" at mange låner penger til USA i ti år til en rente på under 2,4 prosent. Han mener at amerikanske statsobligasjoner er kraftig overpriset, og viser til rentenivå i forhold til BNP.
- Folk løper mann av huse for å låse pengene sine i ti år til under 2,4 prosent, mens en del investorer tror at aksjemarkedet skal stige 25 prosent året herfra til evigheten. De to tingene henger ikke sammen, sier han.
Tror konjunkturoppgangen er over
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen mener at verden står foran en periode med svak økonomisk utvikling, særlig i OECD-landene.
- Konkjunkturoppgangen er over, og vi får frykt for dårligere tider. Det er tross alt en sterk underliggende vekst i de fremvoksende økonomiene, men markedet venter flere pengepolitiske lettelser før de lar seg roer. Her er det lett å tenke seg QE3 i Storbritannia og USA. Vi har allerede sett rentekutt i Sveits og pengepolitisk lettelse i Japan, og det kommer nok mer av dette, sier Andreassen til TDN Finans.
Han venter at land som Australia vil kutte renten, i tillegg til at Den europeiske sentralbanken vil gjøre det.
- Da blir BNP-veksten globalt neste år 2-3 prosent, men den blir helt marginal i OECD-området, noe som skaper problemer for de som er avhengig av det som bankene og finansnæringen, sier Andreassen.
- Også Frankrike vil bli nedgradert
Han venter at alle land i Sør-Europa, USA og Storbritannia kommer til å få nedgradert kredittratingen sin. "Til og med" Frankrike kan bli nedgradert, mener sjeføkonomen.
Andreassen mener at ingen Sør-Europeiske land vil få positiv BNP-vekst i 2012, og er også usikker på om USA vil få det, og viser til store finanspolitiske innstramminger.
- Likevel kan det hende at aksjemarkedet har overreagert. Mange industriselskaper tjener gode penger og har fulle ordrebøker som skal bære dem gjennom denne perioden. I tillegg er det en del selskaper som er lite konjunkturutsatte, noe som vil gjøre dem veldig attraktive gitt de lave rentene, sier sjeføkonomen. Han trekker blant annet frem helse, olje- og energi, elforsyning og gruveselskaper.
- Det skal tas store kredittap fremover, noe som gjør det vanskelig å forholde seg til hvordan en skal pris banker fremover, sier han.
- Vi trenger en solid dose japansk pengepolitikk i USA og Vest-Europa nå. Det er ikke farlig å være litt aggressive på pengepolitikken nå. Faren for deflasjon er større enn inflasjon,
Andreassen venter at det blir flere pengepolitiske tiltak utover høsten, med blant annet nye verdipapirkjøpsprogrammer fra sentralbankene i USA og Storbritannia.
- QE1 gikk på kreditter. QE2 var på å kjøpe korte statspapirer. QE3 må inkludere å kjøpe lange statsrenter. De må kjøpe mye, og de må drive de lange rentene til under to prosent, sier Andreassen.
Les også:
- Skal være sjokkerende bra før markedet snur
Globalt børsras: - Frykt og usikkerhet
Børsraset fortsetter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.