- Vi ligger nå på bristepunktet av hva verdensøkonomien kan komme til å tåle.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror en oljepris som på mellom 115 og 120 dollar fatet på sikt kan være ødeleggende for verdensøkonomien.
Kutter produksjonen
Torsdag steg prisen på nordsjøolje mer enn syv dollar fatet i løpet av timer. Frykten for at oljetilbudet ville bli påvirket av uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika har materialisert seg. Opptøyene i Libya har ført til kutt i produksjonen i landet.
- Enhver oljeprisøkning som ikke skyldes økt etterspørsel, men problemer på tilbudssiden, påvirker den globale veksten. Den gamle standardmodellen var at 10 dollar på oljeprisen ga et halvt prosentpoeng på den globale veksten, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.
- Jeg tror effekten er vesentlig mindre i dag, men fortegnet er klart. En økning på 10 til 20 dollar fatet vil merkes på veksten.
Han tror imidlertid prisen må holde seg høy over lengre tid før den får innvirkning på utviklingen i verdensøkonomien.
Kraftig oppgang
Bare siden mandag denne uken har oljeprisen steget nærmere 12 dollar. Og iløpet av samme tidsrom har prisen svingt med nærmere 17 dollar, fra bunnen på 102,93 dollar mandag til torsdagens toppnotering på 119,79 dollar.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror uroen i de arabiske landene på sikt kan påvirke oljetilbudet. Hun er spent på hvordan oljeselskaper som sitter på store reserver i regionen vil vurdere situasjonen.
- Det kan komme til å ta tid før man kan si at det er rolig igjen i Midt-Østen. Dette er en faktor som kan påvirke oljeselskapene til å bli mer restriktive med å gå inn i dette området. Det kan i verste fall gjøre markedet enda strammere på mellomlang sikt, sier Saltvedt.
Fallende matvarepriser
Foran hver eneste av de fem siste nedgangskonjunkturene i verdensøkonomien har oljeprisen steget kraftig. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Secuties mener at tegnene så langt ikke tyder på at den siste tidens oljeprisoppgang vil gi samme resultat.
- Foreløpig er det ikke noe problem. Dels på grunn av at de langsiktige oljeprisene ikke har steget, dels at de kortsiktige prisene må være høye i flere måneder før det gir utslag i økonomien, og dessuten har vi fått betydelig negativt bidrag til inflasjonen fra andre råvarepriser, særlig i prisen på matvarer, sier Andreassen.
Han peker på at prisen på olje og andre råvarer har begynt å gå hver sin vei. Frem til begynnelsen av denne uken steg olje- og andre råvarepriser i takt. Nå har viktige matvarepriser begynt å falle kraftig.
- Det trekker inflasjonen mer ned enn opp. Særlig i fremvoksende økonomier, der matprisene har stor vekt i konsumet. Da skal det ikke mye til for at lavere matvarepriser mer enn veier opp for høyere energipriser.
- Alt i alt har matvareprisøkningen vært et argument for at myndighetene har vært redd for inflasjon. Og for at man har strammet inn både på finans- og pengepolitikken. Får vi nå lavere inflasjon fordi matvareprisene faller mer enn energiprisene stiger er det argument for at dette ihvertfall ikke er en katastrofe, sier Andreassen.
Merkbart
Han peker også på at de langsiktige oljepriskontraktene har falt de siste dagene, noe som kan være et tegn på at markedet er mest av alt er bekymret for tilbudet på kort sikt og ikke så redd for oljeleveransene på litt lengre sikt.
Og han mener oljeprisen uansett må holde seg høy over en lengre periode før det får innvirkning på veksten.
- Det må være slik i flere måneder før det har noen effekt på den reelle aktiviteten i økonomien. Vi skal ikke overdrive effekten ved ti dollar fatet. Men får vi 150 dollar fatet, som følge av tilbudssjokk, vil det kunne føre til en nedgang i veksten på ett til to prosentpoeng. Det vil være merkbart, sier Andreassen.
Les også: Saudi-Arabia drøfter økt oljeproduksjon
- 115 dollar er ikke så dyrt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.