Professor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities legger begge den verdensomspennende krisen død.

- Jeg velger å ta et klart positivt standpunkt. Krisen er over, åpnet Thøgersen. Han la til at krisen teknisk sett er over, målt i for eksempel BNP-vekst de siste månedene i USA. Det er her krisen begynte, og som en av verdens største økonomier er utviklingen i USA avgjørende for tilstanden i verden generelt.

- Bunnen nådd i februar
Thøgersen og Andreassen foredro begge under temaet "Makroøkonomisk utvikling- ny vår eller bare en krokus i desember" under NHHs høstkonferanse i Oslo onsdag.

Da Andreassen tok over podiet sa han seg enig med Thøgersen i at krisen er over. Andreassen pekte på at både finanssystemet og kredittsystemet fungerer mer normalt nå. Kreditsspreadene er kraftig redusert, og selv om rentepåslaget fortsatt er høyt er det ikke mer enn det som er normalt i dårlige tider, mener sjeføkonomen.

  - Bunnen var nådd i februar, sa Andreassen, og viste blant annet til at siden da har industriproduksjonen globalt steget. Også i husholdningssektoren finner Andreassen godt nytt. Detaljhandelen i Kina vokser nå med 16-17 prosent, og også i andre fremvoksende markeder handler forbrukerne mer.

- Selv om mange av industrilandene ligger flatt er den globale veksten i detaljhandelen nå høyere enn snittet i årene før krisen, sier Andreassen.

Han forklarer dette med at husholdningene i mange land ikke oppleve de samme utfordringene som de amerikanske husholdningene. Her legger høy arbeidsledighet, begrenset kredittilgang og lav tidligere sp#229 en kraftig demper på forbruket.

- Dette er det mest spennende året jeg har vært økonom i! Harald Magnus Andreassen i First Securities

Lokomotivene holder farten
Også Thøgersen la vekt på at de fremvoksende økonomiene spiller en svært viktig rolle fremover.

- Fremtiden er heterogen, sa han, og mente med det at i motsetning til et nærmest synkront fall inn i krisen, vil veien ut være ulik fra land til land.

- De som kommer til å klare seg best er lokomotivene som har orden i sysakene, sa Thøgersen, og mener Kina er en klar kandidat.

Han tror også Chile, India, Indonesia og Brasil kan bli av landene som får den største veksten fremover.

Land som har høy statsgjeld og ikke har et godt nok regulert banksystem vil slite mer.

- Sinkene som vil oppleve redusert vekst er USA, Storbritannia, Spania og Sør-Europa, mener Thøgersen.

Kjedelig, men så bra!
Thøgersen la begeistret frem en graf som viste trendvekst i et utvalg land.

- Dette er den beste grafen! Den er så uendelig kjedelig, men så bra!, sa Thøgersen, og forklarte entusiasmen med at i den fasen vi er nå så avdramatiserer grafen i stor grad scenariet.

- Denne grafen viser at den strukturelle trenden nok er intakt. Dersom folk skulle tegnet den på frihånd basert på mediaomtalen i oktober/ november ville vel grafen vært nede på 1950-nivå, sa Thøgersen.

Han sa også at veksttakten og de grunnleggende driverne i de fremvoksende økonomiene ikke er blitt ødelagt.

- De grunnleggende driverne i mange av dem er fortsatt intakte, men det er stor heterogenitet, sa han.

- Jeg er helt enig med Øystein, de fremvoksende økonomiene har mye å vokse på fremover, de har knekket vekstkoden, sa Andreassen.

Selv om Thøgersen er grunnleggende optimist, pekte han på en rekke faktorer som kan svekke utviklingen.

- Friske skudd kan tråkkes ned, og det kan skje i enkelte økonomier som ikke har orden i sysakene, sa han.

Også Andreassen mener at det fortsatt er skjær i sjøen. Han peker blant annet på at nivået av offentlig gjeld overhode ikke er bærekraftig, og at staten må trekke seg tilbake før privat sektor er ferdig konsolidert.

- Jeg tror det kommer til å gå bra, selv om jeg er mer uskikker på USA enn de fleste andre er, sa han.

- Ekstrem politikk
Andreassen mener finanspolitikken har vært helt ekstrem.

- Jeg har aldri sett at statsbudsjettene har vært brukt på denne måten. Men gud hadde visst hvor vi hadde vært uten tiltakene, sa Andreassen.

- Dette er det mest spennende året jeg har vært økonom i!

Les også: Krise i i to måneder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.