For et par-tre år siden ble det bygget et så stort antall leiligheter i de store byene at det etter hvert begynte å hope seg opp, slik at mange ble stående usolgt. Det var også denne boligtypen som fikk det bratteste prisfallet.
Lageret av usolgte leiligheter kan nå etter hvert bli tømt, og da vil vi på nytt få prispress i dette segmentet, mener Boligprodusentens forening og analysebyrået Prognosesenteret.
I dag la Boligprodusentenes forening frem tall over nyboligmarkedet for tredje kvartal. Salget og igangsettingen tar seg opp, men fra svært lave nivåer.
Les hele saken: Opptur i nyboligmarkedet
- Prisdrivende effekt
Likevel bygges det, ifølge bransjen selv, altfor lite.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening mener byggetallene så langt i år tyder på at det vil bli bygget mellom 15.000 og 18.000 boliger i 2009.
Under halvparten av det som over tid utgjør det reelle behovet, ifølge Prognosesenteret, som mener Norge trenger 35.000-40.000 nye boliger årlig.
- Lav boligbygging virker prisdrivende generelt. Og sammen med sentraliseringstrenden, vil dette være med på å presse prisene oppover. Vi mener i likhet med Boligprodusentenes forening at de som tror vi står foran en boligboble ikke tar hensyn til at vi er i en situasjon hvor det bygges altfor få boliger. Dette påfører markedet en prisdrivende effekt som er uheldig, sier administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret.
- Prispress på leiligheter
Ifølge Birkeland er rundt 20 prosent av boligene som tilføres markedet i dag leiligheter, mens han mener andelen skulle ligget på 50 prosent for å tilby boliger som svarer til befolkningens behov.
Dermed blir det et ekstra prispress på denne boligtypen, mener han - og får støtte av Jæger.
Han mener utbyggerne må bli flinkere til å tenke differensiert.
- Mye av det som ble bygget frem til 2006 var for likt og hadde ikke bokvaliteter som svarte til folks behov, sier Jæger.
Les også: Opptur i nyboligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.