Den norske kronen er knallsterk.

Likevel skal det svært mye til for at sentralbanksjef Øystein Olsen vil gjøre noe for å få kronekursen ned.

- En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemiddelet. Vi har fortsatt handlingsrom i rentesettingen – begge veier, sier sentralbanksjefen på et seminar i Oslo torsdag.

Han peker på at valutaintervensjoner i utgangspunktet er lite egnet som virkemiddel for å påvirke kronekursen over lengre tid.

- Det vil bare være aktuelt dersom kronekursen blir vesentlig forskjellig fra det som vurderes som rimelig ut fra fundamentale forhold i norsk økonomi, og utviklingen samtidig setter tilliten til inflasjonsmålet i fare. I tillegg må rentevåpenet være uttømt, understreker han.

Har virket
Bakgrunnen for den sterke kronen er blant annet at valutainvestorer veksler euro om til kroner. Investorene håper den sterke norske økonomien sikrer et høyere rentenivå enn resten av Europa, og dermed høyere avkastning. Norges Bank styrer i dag pengepolitikken kun gjennom rentesettingen, der en stabil inflasjon er hovedmålet.

- Det siste tiåret har prisveksten vært lav og stabil. Det viser at pengepolitikken har virket, mener Olsen.

Med en eksportindustri under voldsomt press, både på grunn av sterk kronekurs og høy lønnsvekst i oljeindustrien, kunne det vært fornuftig å likevel intervenere, er det noen som mener.

Kan stoppe kronerushet
I august sa professor Espen Haug til DN.no at Olsen burde vurdere å gripe inn.

- Det er teknisk sett ikke noe problem for en sentralbank å gå mot investorer og spekulanter som driver valutakursen oppover, sa han.

Haug, som til daglig er professor ved Handelshøyskolen UMB i Ås, mener Norges Bank bør vurdere om de bør være mer aktive for å sikre prisstabilitet for eksportindustrien.

- Norges Bank skal jo sikre prisstabilitet, og nå er det ikke prisstabilitet for eksportører, sa han.

Les også: Slik stopper Olsen kronerushet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.