- Det er viktig å være realistisk og åpen for ulike typer hendelser og utfall. Men jeg er faktisk bare i begrenset grad direkte bekymret for DnB Nor og for Norge. Det er først hvis det vi ser av uro og krise i Europa sprer seg og fører til en dobbeldipp eller krise i verdensøkonomien at det er grunn til å bekymre seg, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor til DN.no.
Han har akkurat lagt frem storbankens resultat for andre kvartal. Samtidig som det stormer på børsene i Europa og her hjemme, kan Bjerke vise frem solide resultater og nøkkeltall som plasserer banken helt i verdenstoppen.
Les også. Knalltall fra DnB Nor
Takler europeisk uro
Mens høy arbeidsledighet, svak økonomisk vekst og frykt for at gjeldstyngede nasjoner skal misligholde statsgjelden har sendt store deler av Sør-Europa ut i krise, føler Bjerke seg foreløpig trygg på at vi her oppe i nord kommer oss helskinnet gjennom turbulensen.
- Norge har først og fremst et skjebnefellesskap med den globale veksten og med utviklingsøkonomiene. Så lenge verdensøkonomien går bra og råvareprisene holder seg, så kan det egentlig være mye uro i Europa uten at vi påvirkes direkte av det. Påvirkningen skjer først hvis krisen sprer seg og forplanter seg, hvilket selvfølgelig kan skje. Men det er ikke et hovedscenario fra vår side, sier DnB Nor-sjefen.
Les mer om krisefrykt: - Norge kan ikke forsvare seg mot konsekvensene
Ydmyk
Men han kommer likevel ikke unna at også nord-europeiske finansinstitusjoner kan være sårbare dersom krisen øker i omfang. Dersom mange nok banker som i dag har stor eksponering mot sør-europeisk statsgjeld havner i problemer, kan situasjonen utvikle seg til en reprise av høsten 2008. Da hjelper det ikke om Bjerkes egen bank er aldri så solid.
- Det er viktig å være ydmyk til det som skjer. Hvis man får en bankstruktur med for store forskjeller mellom bankene, med for ulik risikoprofil og for lite tillit, kan det føre til at disse interbankmarkedene kommer ut av kontroll. Det er ikke bra selv for de sunne bankene.
- Og da hjelper det lite om du har gjort hjemmeleksen og har orden i sakene?
- Vi er avhengige av tillit mellom banker. Og vi er avhengig av at flyten av kapital mellom land og ulike finansinstitusjoner holdes oppe. Hvis det ikke er tilfellet rammes alle - selv de sterkeste.
Ikke direkte eksponering
DnB Nor er blant de 91 bankene som er med i den europeiske stresstesten. Fredag får Bjerke svaret på hvordan hans egen bank er rustet til å stå imot en ny økonomisk nedtur i Europa. Selv om han ikke har sett resultatene, føler han seg trygg på at DnB Nor vil komme godt ut.
Testen vil blant annet avsløre hvor stor eksponering de ulike bankene har mot statsgjeld i de utsatte landene og måler hvordan bankene klarer seg dersom deler av gjelden blir skrevet av som tap. DnB Nor har imidlertid ikke slike eksponeringer.
- I forkant av denne stresstesten hadde vi et komfortabelt utgangspunkt. Vi vet at vi ikke har direkte eksponering i statsgjeld i gjeldsutsatte land, vi vet at vi har solide nøkkeltall og vi vet at vi er bedre stilt enn de fleste andre. Og vi vet at vi er ratet som nummer 11 av 75 globale banker av S&P. Det vet vi, men vi vet ikke resultatet av stresstestene, sier Bjerke.
Les også:
Nytt milliardresultat fra DnB Nor Markets
Knalltall fra DnB Nor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.