Analysesjef Samir Bendriss i Pareto sitter akkurat nå og justerer sin verdsettelse av materialprodusenten Elkem, og ønsker ikke å si noe om hva han tror et eventuelt salg kan innbringe for Orkla.
Les: Orkla-hopp på rykter
Han er derimot klar på at Orkla jobber med ”noe strukturelt”.
- Vi har hatt som case at Orkla vil restrukturere soleksponeringen sin, ettersom dagens situasjon er lite optimal. Med under 40 prosent i Rec er de bundet til masten uten å ha direkte kontroll. Et av scenariene vi har sett på, er at Orkla skiller ut oppstrømsvirksomheten (silisium, red. anm.) til REC, og slår det sammen med Elkem. Det ville tilfredsstilt ønsket om å bli mer fokusert, samt at det ville gi mer eksponering oppstrøms, som vi tror Orkla tillegger mest verdi, sier Bendriss til DN.no.
Rec kan også bli solgt
Han legger til at en annen mulig løsning er at Orkla kvitter seg med Rec-posten, enten gjennom et utbytte til Orkla's aksjonærer, eller salg til en industriell aktør.
- Etter dagens nyhet, er sistnevnte scenario mest aktuelt. Hvis det nå blir et salg av Elkem, så er det lite sannsynlig at Orkla blir sittende med Rec-posten, sier Bendriss til DN.no.
Analysesjefen mener det er sannsynlig at dette blir avgjort relativt snart, ettersom det kunne vært lurt å restrukturere før ny konsernsjef kommer på plass i Orkla. Dersom selskapet venter til etterpå, kan det fort ta lengre tid å beslutte noe.
Rec rydder
Bendriss synes det er spesielt interessant at Rec nå annonserer en omorganisering, der de skiller Silicon (oppstrøm) fra "resten", som er Wafer og Solar.
- Det hadde jo passet bra dersom Orkla eller en industriell aktør skulle gjort en utskillelse av oppstrømsvirksomheten til REC, og lagt det til Elkem, sier han.
Rec meldte mandag morgen at det slår sammen REC Wafer og REC Solar, inkludert alle Recs aktiviteter i Singapore.
Les: Ryddesjau i Rec
På spørsmål om omorganiseringen i Rec er gjort med tanke på salg av noe av noe virksomhet, svarer konserndirektør John Andersen Jr. i Rec følgende:
- Det er ikke det som driver dette. Det som driver dette er at vi er i en industri hvor en må ha en relativt høy forbedringstakt. Det er fortsatt store potensialer innen både produksjon, leveringskjeden og teknologi. Det vi er opptatt av er å få mest mulig effektive arbeidsprosesser og redusere kostnadene, sier Andersen Jr.
Konserndirektør for REC Wafer, Einar Kilde, samt konserndirektør for prosjekter, Matthew Shippey, forlater selskapet, etter å ha bidratt sterkt i oppbyggingen av Rec i Singapore.
Organisasjonsendringene vil føre til synergieffekter og kostnadsreduksjoner for Rec, heter det i meldingen, men selskapet presiserer ikke hvor store disse vil bli.
Det har ikke lykkes DN.no å få kommentarer fra Orklas styreleder Stein Erik Hagen mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.