Portugiseren som ble hentet for å redde milliardsluket Ica Norge, Antonio Soares (64), gir styret og eierne all skyld for Icas norske misere.
Soares, som var den sjette Ica-sjefen siden 2000, kom tilbake til Portugal våren 2012, etter å ha ledet Ica Norge siden august 2008.
I de årene tapte Ica knapt 3,9 milliarder kroner på å selge melk og brød i Norge. Markedsandelen stupte med fem prosentpoeng – fra drøyt 17 prosent i 2007 til drøyt 12 prosent i 2012.
– Jeg angrer ikke på noe. Det eneste må være at jeg ikke kom fem år før. Feilene ble begått før min tid gjennom de mange omprofileringene, sier Soares.
De enorme tapene Ica har lidt i Norge de senere årene er hovedgrunnen til at Ica ønsker å inngå et omfattende innkjøps- og distribusjonssamarbeid med Norgesgruppen. Etter over ett års behandling har Konkurransetilsynet varslet at det vil komme med en avgjørelse mot slutten av februar. Onsdag legger Ica-konsernet frem regnskapstall for 4. kvartal. I fjorårets ni første måneder tapte Ica Norge 730 millioner kroner.
– Eierne var i ferd med å drepe Rimi da jeg kom. De hadde da holdt på å omprofilere Rimi-butikker til Ica Nær siden 2004. Noe av det første jeg sa til konsernsjef Kenneth Bengtson var at omprofileringen måtte stoppes umiddelbart, ellers ville det gå helt galt. De ville drept hele Ica Norge, sier Soares.
Betydelig motstand
Ifølge 64-åringen møtte ultimatumet hans om å avbryte omprofileringen og satse knallhardt på Rimi betydelig motstand.
– Det var mange i Ica-systemet som ikke var enige med meg, men jeg fikk støtte til å teste et nytt Rimi-konsept i fem pilotbutikker. Vi kalte det røde-Rimi. Kravet var at butikkene måtte levere resultater om strategiene skulle endres. Kundene var veldig fornøyde, og salget økte med 20 prosent, sier Soares.
På spørsmål om han i realiteten ble presset ut av stillingen, som forgjengernee, fordi resultatene uteble, svarer Soares:
– Nei, nei. Jeg varslet allerede ett år før jeg dro at jeg ønsket å slutte for å tilbringe mer tid med familien, sier Soares, som har tre barn og to barnebarn hjemme i Portugal. I tillegg til å være pensjonist jobber Soares også som konsulent for et portugisisk selskap som investerer i dagligvarebransjen. Og han følger med på norskundervisning på internett.
- Han var rimelig kjepphøy
Leder for de selvstendige Ica-kjøpmennene, Jan Andersen, mener Antonio Soares fikk et brått møte med den norske virkeligheten.
– Han var rimelig kjepphøy da han kom og skulle snu utviklingen på noen måneder, men gikk på en smell. Han kunne mye om butikkdrift, men for lite om norsk kultur og hørte for lite på oss kjøpmenn. Han hentet også inn flere folk han selv kjente til sentrale posisjoner ved hovedkontoret. Det var kanskje ikke det lureste, sier Andersen.
– Men han har rett i at de råtne eggene var lagt av eierne før han kom inn, sier Andersen.
Icas konsernsjef, og styreleder i Ica Norge, Per Strömberg, ønsker ikke å kommentere noen av påstandene fra Antonio Soares.
Les også:
Ica: - Ikke snakk om å gå konkurs
<b>Frykter «Nord-Korea-tilstander» i dagligvaremarkedet </b>
<b>Utsetter Ica-avgjørelse</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.