Den amerikanske sentralbanken Fed kan kommer til å skape en ny finanskrise gjennom å trykke penger, fordi banken undervurderer styrken i økonomien, mener analytikeren Marc Faber- også kalt Dr. Doom.

Ekspertene tror nå at Fed kommer til å starte opp igjen med å lette på pengepolitikken, blant annet gjennom å kjøpe statsobligasjoner, så tidlig som 10. august når det neste rentemøtet finner sted.

- Investorene burde ha hørt på meg for seks måneder siden, da jeg skrev at Fed kom til å øke pengemengden, de kommer til å trykke og trykke og trykke penger helt til finanskrisen utsletter hele systemet, sier Faber til CNBC.

Har ikke peiling
Faber mener at den amerikanske sentralbanksjefen "ikke har peiling på det han driver med" og at Fed "har feiltolket styrken i økonomien de seneste par månedene".

Han ser betydelig mer kvantitative lettelser fremover.

David Bloom, sjef for valutastrategi i HSBC sier at han ikke er i tvil om at Fed kommer til å trykke på gassen igjen, men at Fabers syn er for pessimistisk.

- Det er litt ekstremt etter mitt syn. Jeg tror ikke at det er riktig så ille, sier han til CNBC.

Signaliserer stimulanse
Fed signaliserer at banken nå kommer til å øke stimulansene igjen, blant annet etter at tall viser et svakt boligmarked og en fortsatt høy arbeidsledighetsrate.

Noen av mulighetene Fed nå står overfor er å forlenge løftet om å holde rentene rundt null i en enda lenger tidsperiode eller kjøpe statsobligsjoner. Fed har imidlertid ikke nevnt noen av disse mulighetene spesifikt.

- Ma må ha en betydelige nedrevidering av utsiktene helt inn i neste år for at Fed skal bestemme seg for flere kvantitative lettelser, sier tidligere rentekomitémedlem Laurence Meyer til Bloomberg News.

- Det eneste som kan få komitéen til å komme med lettelser, eller signalisere at en tilstramming ligger enda lenger frem, er en dårligere enn ventet arbeidsmarkedsrapport, legger han til.

Likevel kan en av mulighetene være å endre deler av innholdet i meldigen som kommer sammen med rentebeskjeden, ved å fokuserer på nedsiderisikoen. Nøkkeltall som kommer inn på den svake siden etter august-møtet kan føre til at Fed starter opp nye tiltak i september.

Nullvekst
Det har ikke vært spesielt mye vekst i amerikansk økonomi de siste fire og et halvt årene.

De reelle tallene viser at brutto nasjonalprodukt har holdt seg rundt 13.000 milliarder dollar siden begynnelsen av 2006 (se graf under). Forskjellen fra første kvartal 2006 til andre kvartal 2010 er på magre 2,2 prosent.

Det betyr at USA nå har opplevd snart fem år med praktisk talt null vekst. Økonomien er dermed halveis på vei til å gjenta Japans etter hvert så berømte "tapte tiår".

Japans tapte tiår brukes ofte om perioden etter at den økonomiske boblen - spesielt i aksje- og boligmarkedet - sprakk på begynnelsen av 1990-tallet. Først i 2003 nådde aksjemarkedet bunnen.

Les også:
<b>- USA kan "miste" et tiår</b>
<b>- USA må ha mer</b>


Den øverste grafen viser endring i reelt brutto nasjonalprodukt fra kvartal til kvartal, målt i årlig rate. Den nederste grafen viser reelt bnp i milliarder dollar per kvartal, målt i årlig rate.


Les også: - USA vil splittes opp

<b>- På vei mot Kina-kollaps</b>

<b>- Kjøp traktor og gull</b>

<b>- Ti ganger så stor boble som Kina</b>

<b>De skulle redde økonomien</b>

<b>- California på randen av kollaps</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.