Boligprisene i Norge har doblet seg siden år 2000. Og bare siden bunnen etter finanskrisen i desember 2008 har prisene steget 44 prosent.

Både Norges Bank og Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) mener lav boligbygging er en av årsakene til at prisene bare fortsetter å stige. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets fnyser imidlertid av den argumentasjonen.

- Det er helt på trynet, etter min oppfatning, sier Juel til DN.no.

Kan havne i grøften
Han mener stadige formaninger om at det er lav boligbygging som er årsaken til den kraftige prisveksten vil kunne føre helt galt av sted.

- Hvorfor har vi befolkningsvekst? Det er en refleks av at det går bra i økonomien og også fordi vi bygger mye. Slik jeg hører retorikken rundt dette fra noen, så vil de at vi skal gå i samme grøften som Irland og Spania gjorde, hvor man til slutt måtte bygge boliger for å ha tak over hodet til de som skulle bygge boligene, sier Juel.

- Vi er ikke der nå, men det er noen som har en slik retorikk rundt dette. Og jeg synes det er merkelig at sentralbanken, som har ansvaret for finansiell stabilitet, har vært med på en slik retorikk, sier sjeføkonomen.

Mener lav boligbygging har skylden
Han viser til visesentralbanksjef Jan F. Qvigstads uttalelser i forbindelse med at sentralbanken la frem rapporten "Finansiell stabilitet" i forrige uke. Qvigstad pekte på at tilbudssiden i boligmarkedet fungerer dårlig, og viste blant annet til problemer med tomtereguleringen og lav boligbygging.

- Det er et gap mellom nye husholdninger og det som bygges, sa Qvigstad på pressekonferansen.

I dagens DN peker også administrerende direktør Idar Kreutzer i FNO på boligbyggingen som en av faktorene som bidrar til prisveksten.

- Det er ingen boligboble i Norge. Den høye prisveksten kan forklares med for lav boligbygging, sier Kreutzer til DN.

LES SAKEN: - Det er ingen boligboble i Norge

Bygges flere boliger
Ifølge Juel er imidlertid utviklingen stikk motsatt. Det bygges nå flere nye boliger enn det er nye husholdninger som kommer til markedet, ifølge rapporten «Nordisk økonomisk oversikt» som meglerhuset la frem tirsdag.

- Boligbyggingen tar seg veldig opp. Jeg synes det er rart at jeg fortsatt registrerer at det snakkes om for lav boligbygging, sier han.

- Det vi ser er det normale; at boligbyggingen tar seg opp når det er sterk prisstigning i annenhåndsmarkedet. Den mekanismen fungerer nå også. Og det har vært en kraftigere oppgang enn i de fleste har regnet med.

Han mener det blir helt feil å bruke boligbyggingen som et argument for den sterke boligprisveksten de siste årene.

- Tilbudet er ikke boligbyggingen, men det er hele boligmassen. Om du bygger 2000-3000 flere eller færre boliger enn du gjorde året før, så betyr det fryktelig lite for det totale tilbudet. Tilbudet er i praksis gitt, og etterspørselen er fleksibel. Og det er den som er helt avgjørende for boligprisene, sier Juel.

- Slik har det alltid vært og slik kommer det til å være - innenfor en horisont på noen få år. Ser du over mange år vil selvfølgelig boligbyggingen bety mye, legger han til.

LES MER OM BOLIGMARKEDET PÅ DN.NO:

Tror på videre prisvekst
Selv om boligbyggingen ifølge Juel nå er høyere enn antallet nye husholdninger, tror han det økte tilbudet av nye boliger vil ha lite å si for den samlede prisveksten fremover.

- Jeg tror det har liten effekt på prisutviklingen på kort sikt. Littegrann, men ikke mye. Jeg tror det har vært overdrevet. Det store driveren her har vært lav rente og god inntektsvekst, sier Nordea-økonomen.

- Lav rente og høy inntektsvekst kommer 2,4 millioner husholdninger til gode, som da plutselig blir interessert i å øke boligforbruket sitt litt mer. Mens etableringen av nye husholdninger er noen få tusen. Det er marginalt, sier Juel.

Han tror derfor at boligprisene vil fortsette å stige de kommende årene.

- Vi regner med at prisene vil stige med syv prosent neste år og med fire til seks prosent i 2014.

LES OGSÅ:

<b>Du blir enda rikere i 2013</b>

<b>Derfor er et boligprisfall så farlig</b>

<b>Dette kan få boligprisene til å rase - og derfor skjer det neppe</b>

<b>Slik blir økonomien i 2013</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.