Seks kvartaler på rad med fall i BNP i eurosonen.

Det er fasiten når valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets studerer statsistikken for landene i eurosonen.

- Det har vært en rekordlang nedtur for eurolandene. BNP i eurosonen har falt i seks kvartaler på rad, den lengste økonomiske nedturen for eurolandene noensinne, skriver Viland i sin morgenrapport torsdag.

Nedgang for alle de store landene
Hun peker på at foreløpige BNP-tall for eurosonen viste et fall på 0,2 prosent i første kvartal. Det var svakere enn forventningen om et fall på 0,1 prosent.

- Vi ser at veksten både i Frankrike, Spania og Italia gikk ned i første kvartal, mens det var en liten oppgang for Tyskland. Sammenligner vi med samme kvartal i fjor, er det en nedgang for alle de store landene.

Viland mener det fortsatt er mange utfordringer som må løses:

- Arbeidsmarkedet er ikke bra, ledigheten er rekordhøy, gjelden er høy, bankene er dårlige, det er dårlig tillitsindekser. Det er mye som er negativt, men vi tror det er blitt gjort mye allerede som gjør at det ser bedre ut fremover, sier hun til DN.no.

Grep gir positive effekter
Hun venter en noe bedre utvikling fremover, og ser for seg en forsiktig vekst de neste kvartalene, men fortsatt negativ vekst for året som helhet. Neste år er hun mer optimistisk, og forventer en vekst på 1,7 prosent.

- Vi mener det er gjort endel grep som tilsier at det vil gi positive effekter. Og spesielt er det viktig at den overhengende faren for sammenbrudd i eurosonen er ryddet av veien. Gjelden har kommet ned og budsjettubalansene er bedret.

Tilliten i eurosonen er imidlertid nå på sitt laveste nivå igjen på fire måneder. Den rekordhøye arbeidsledigheten er en av de viktigste faktorene som hemmer vekst.

- Vi er ved et kritisk punkt, og det er indikasjoner på at usikkerheten er på vei opp igjen. Det er viktig for eurosonen å finne den riktige blandingen av innstramminger og stimulanse så snart som mulig, sier sjeføkonom Joerg Kraemer i Commerzbank AG til Bloomberg News.

Gårsdagens svake BNP-tall har svekket euroen. Torsdag morgen koster det 7,526 kroner for én euro.

Les også: Ny runde med svake Europa-tall

<b>Fortsatt resesjon i eurosonen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.