Prisveksten i Norge fortsetter, og prisøkningen på flyreiser og husleien i mai overrasker ekspertene.

Analytiker Kyrre Aamdal i DNB forklarer at den overraskende økningen vil føre til en mer varig prisvekst, og at sjansen for rentekutt nå er borte.

- Den lille sjansen for rentekutt vi så i mars, ser ut til å være radert bort med disse tallene, sier Aamdal til DN.no.

Fra mai 2012 til mai 2013 steg konsumprisindeksen (KPI) med 2,0 prosent.

Den underliggende prisveksten i Norge, omtalt som KPI-JAE, gikk opp 1,4 prosent i samme periode, ned 0,1 prosentpoeng fra forrige måned, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Norges Bank har lagt til grunn en nedgang i prisveksten, og spådde en kjerneinflasjon på 1,0 prosent.

Mai-rekord
Aamdal trodde ikke det skulle bli en såpass høy prisvekst denne måneden.

- Dette er tidenes kraftigste mai-økning så lenge vi har hatt data, sier Aamdal.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets sier til TDN Finans, at de føler de nå kan fullstendig avblåse muligheten for rentekutt i neste uke, men de venter en viss nedjustering av rentebanen.

LES OGSÅ: Den norske prisveksten tar seg opp.

Både DNB og Handelsbanken forventet et fall ned mot 1,0 prosent, mens Nordea forventet et stabilt inflasjonsnivå på 1,4 prosent.

Aamdal tror også tallene vil føre til en svakere norsk krone.

Tror ikke på renteendring
Katrine Boye i Nordea er også overrasket over tallene. Hun tror ikke inflasjonen kommer til å ha en altfor stor påvirkning på rentebanen videre.

- Vi tror ikke på en renteendring nå i junimøtet. Med mindre det kommer noen store overraskelser frem mot junimøtet tror jeg ikke vi vil se noen større endringer enn en marginal nedjustering av renteprognosen, sier Boye.

LES OGSÅ: Denne uken skal den bitre kampen avgjøres

Sentralbanken tror på vekst i Frankrike

Frp vil bruke 455 milliarder ekstra på samferdsel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.