- Denne aksjen kan bli en dividendemaskin neste år. Og når det skjer så kommer det en dramatisk verdiøkning, sier Carnegie-analytiker Atle Hauge på dagens riggseminar i regi av Norsk Petroleumsforening.
Aksjen han snakker om er Northern Offshore. Rundt en tredel av selskapet eies av John Fredriksen, men andre store investorene holder seg unna. Årsaken, mener Hauge, er gamle rigger og usikker ordrebok. Men samtidig er selskapet uten gjeld, og har god drift.
- Gamle rigger trigger ikke, men det er en pris for alt, og dette er for billig, sier han.
Fredriksen eller Fredriksen
Hvis ikke han skulle gått for Northern, ville han gått helt til andre enden av skalaen:
- Skulle jeg eid rigg ville jeg valgt Northern Offshore, Seadrill eller Transocean. Transocean fordi de er lavt priset, sier Hauge.
Det sa han allerede i mai, og siden den gang har Transocean-aksjen steget betydelig. Ennå er det imidlertid usikkert hvordan selskapet blir stilt til ansvar etter Deepwater Horizon-ulykken.
Han tror at rigg kommer tilbake som yndet investeringsobjekt, men ikke helt med en gang. De neste seks månedene vil riggaksjene ikke falle, men heller ikke gi enorm gevinst, mener Hauge.
- Rigg er ikke det investorer er opptatt av for tiden. De er opptatt av subsea og seismikk. Subsea fordi det har litt momentum, og seismikk fordi investorer oppfatter at det er bar tidlig i sykler, og at vi er i starten på en oppgang nå. Det er vi uenig i. Vi mener at oljeselskapene har lettere for å bruke penger på det som er i gang enn nye ting. Men det er unntak - vi liker TGS, sier han.
Nytt og sikkert er vinneren
Etter ulykken i Mexicogulfen i vår og forventede nye regler for boring i USA, mener han det er to trender i markedet. Det ene er at oljeselskapene satser på nytt utstyr. De vil ha det beste.
- Det andre er at oljeselskapene er mer opptatt av sin HMS på egne plattformer, uavhengig av om de er i Mexicogulfen eller ikke. Det tror vi fører til at de er mer opptatt av HMS eksternt også, på en slik måte at de vil foretrekke selskaper som har bevist at de kan det, sier han.
Og det kommer noen ”norske” selskaper til gode.
- Jeg tror det er noe av grunnen til at Seadrill går så bra. For dem er dette en perfekt trend, sier Hauge, og understreker at ulykken på kort sikt ikke er bra for noen selskaper, fordi alt stopper opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.