En stolt konserndirektør for Leting i Statoil Tim Dodson, la fredag frem de siste resultatene av boringen av Aldous Major Sør.
Torsdag ettermiddag nådde resultatene fra den siste boringen på Aldous Major-funnet Statoils hovedkontor på Vækerø. Kjerneprøvene fra riggen Transocean Leader i Nordsjøen fikk Statoils geolog til å smile. Prøvene viste sandstein som formelig dryppet av olje. Allerede fredag bestemte Statoil seg for å informere resten av verden om den gode nyhten.
- Et reservoar i verdensklasse
Det var nettopp den gode sanden i kjerneprøvene som bidro til at Statoil oppjusterte ressursanslagene på Aldous Major kraftig.
- Vi har doblet ressursanslaget fordi det er mer sand, høyere porøsitet, større hulrom og høyere strømning enn vi trodde. Dette er et reservoar i verdensklasse, sa Dodson og viste til at Aldous-feltet er et av feltene med høyest permabilitet - det vil si at oljen strømmer lett gjennom reservoaret.
Ikke bare har reservoaret perfekte egenskaper, også selve oljen er lett og av meget god kvalitet.
- Når denne oljen skal raffineres vil den karakteriseres som å være i champagne-ligaen, sa Dodson.
Funnet er også i verdensklasse størrelsesmessig.
- Så store funn som Aldous er nesten utelukkende funnet i presalt-området i Brasil de siste årene. Sett bort fra Brasil-funnene, er det nesten ingen andre så store funn i verden de siste ti årene, fortalte Statoils sjef for oljeleting.
(Artikkelen fortsetter under bildet...)
Vet ikke hvor oljen kommer fra
- Vi har funnet en elefant i bakgården vår, konkluderte Dodson da han fredag møtte pressen. Gigantfunnet har fått Statoils eksperter til å klø seg i hodet.
- Vi har funnet olje et sted hverken vi eller andre trodde det kunne være olje. Vi forstår fremdeles ikke helt - eller i det hele tatt - hvordan oljen har kommet dit. Det åpner muligheter også andre steder, sa Dodson.
Funnet kan vokse mer
Dodson forteller at Statoil har lagt til grunn en utvinningsgrad på mellom 50 og 60 prosent. Det er historisk sett høyt for et nytt felt, men geolog Halfdan Carstens, som er redaktør i bladet Geo mener Statoils anslag er alt for konservativt.
På pressekonferansen spurte han Dodson hvorfor man har lagt en så lavt utvinningsgrad til grunn når reservoaregenskapene er så bra og man på Statfjord-feltet allerede er opp i en utvinningsgrad på 66 prosent. Konserndirektøren innrømmet at utvinningsgraden kan bli høyere.
- Teknologisk sett går det bare én vei. Utvinningsgraden for Statfjord og Ekofisk var også lavere da de først ble satt i produksjon, så man kan forvente at teknologien jobber for oss og at det er rimelig å anta at utvinningsgraden kan øke.
Det er fortsatt usikkert hvor stort funnet er. Statoils anslag varierer fra 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.
- Det er kun boret seks brønner. Det er én brønn per 30 kvadratkilometer, så vi er nødt til å ha det store usikkerhetsspennet, sa Dodson.
Strekker seg langt
Feltet strekker seg over store områder.
- Det er 4,2 kilometer mellom den siste avgrensningsbrønnen og den forrige. Reservoaret er tykt, vi har funnet en oljekolonne på 60 meter og den strekker seg over et stort område. Feltet er på 180 kvadratkilometer. Lagt oppå Oslo strekker feltet seg fra Maridalen i nord til Ski kommune i sør.
Statoil som fant Aldous Major og svenske Lundin Petroleum som fant Avaldsnes snakker allerede sammen om å bygge ut funnet sammen.
- Funnet vil bli bygget ut som ett felt og de to lisensene har startet samtaler om unitisering, sa Dodson.
- Vi snakker nesten hver eneste dag med Lundin og vi legger opp til en felles utvikling.
Flere plattformer
Statoils konserndirektør for leting kunne også fortelle litt om den store utbyggingen av feltet som vil skje de neste årene.
- Vi er nødt til å stramme inn ressursanslaget for å kunne velge riktig utbyggingsløsning, sa Dodson, men han lettet likevel litt på sløret for hvordan Statoil ser for seg feltet utbygget. Ifølge Dodson blir det mest sannsynlig én hovedinstallasjon på feltet.
- Jeg ser for meg én hovedplattform som står på bunnen siden det er grunt. Og siden feltet har så stor utstrekning vil ikke én plattform være nok, sa han.
- Vi tror det er mulig å produsere den første oljen i 2017. Og det er sannsynlig at feltet vil produsere i minst 30 år.
- Feltet vil produsere flere hundretusen fat per dag når produksjonen kommer på platå. Men det vil ta litt tid fordi det må bores mange produksjonsbrønner.
Bildeserie: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.