Boligprisene har steget 31 prosent siden bunnen i desember 2008, og har steget 9,6 prosent det siste året. Mange analytikere har forventet at prisstigningen skal fortsette neste år, men i et noe mer moderat tempo.
Nå peker flere økonomer på at den krisen som nå herjer verdensøkonomien kan legge en demper på prisfesten.
- Jeg har ikke rukket å tenke ut nye anslag for boligprisene som følge av børsnedgangen, men blir børsene liggende nede for telling over tid vil boligprisene før eller siden svikte, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen.
Han peker på at boligmarkedene avspeiler vårt samfunn og næringsstruktur.
- Boligprisene i for eksempel Rogaland er avhengig av olje og annen moro. Prisene i Lofoten av utviklingen i turisme og fisk. Dette er viktig å ha i minne nå som det er stor uro rundt børser og næringsutviklingen i Vest-Europa, sier Andreassen.
Sjeføkonomen minner også om at det er mange grunner til at børsene kan falle.
- Og forblir børsbildet ille – og det over lang tid – får det naturligvis konsekvenser for utviklingen i det brede næringsliv og etterhvert for boligprisene. Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet. Vi lever i en meget farlig verden. Selv med rentekutt fra Norges Bank vil prisene neppe stige i tiden frem mot jul, sier Andreassen.
- Risiko for perioder med fallende priser
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen peker på flere faktorer som gjør at trenden oppover fortsetter.
- Kombinasjonen av fortsatt lav rente og underliggende trender som høye fødselsrater, høy tilflytting til Norge og stor tilflytting til byer og større tettsteder kan fortsatt bidra til positiv utvikling i boligprisene i de store byene fremover, sier Holvik.
Men hun tror at den sterke uroen som er i finansmarkedet og i banksektoren trolig vil smitte over på både folk flest, på bedrifter og banker og gjøre alle litt mer forsiktige.
- Det kan snu stemningen, slik at ikke like mange ønsker å ta opp store lån for å kjøpe bolig, og flere kan bli bekymret for sin egen jobbtrygghet, sier Holvik.
I tillegg tror hun at bankene kan bli mer forsiktige med å låne ut penger. Holvik mener alt dette trekker i retning av en mer forsiktig prisoppgang i boligprisene.
- Jeg tror derfor at boligprisutviklingen fremover vil være svakt stigende i de store byene, men at det er økt risiko for perioder med fallende priser, sier Holvik.
- Negativ psykologisk effekt
Renten er en av flere faktorer som påvirker boligprisene, og mange analytikermiljøer tror nå at uroen i verdensøkonomien vil tvinge Norges Bank til å utsette de varslede rentehevingene.
- Dersom renteoppgangen utsettes, vil dette alt annet like presse boligprisene oppover, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i Finansnæringens Fellesorganisasjon.
Mæhle, som har jobbet med privatøkonomispørsmål i flere tiår, poengterer at vi ikke må glemme at en eventuell renteutsettelse skyldes svakere vekstutsikter og økt usikkerhet i norsk og internasjonal økonomi.
- Dette vil om ikke annet få en negativ psykologisk effekt på boligmarkedet. Selv om boligprisene nå er rekordhøye, skal vi ikke mer enn 2,5 år tilbake i tid for å finne et 12-måneders fall på nærmere ti prosent, sier Mæhle.
- Langsiktig perspektiv
Studierektor og ekspert på privatøkonomiske spørsmål Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI er positiv til investeringer i eiendom.
- Men det forutsetter at man har et langsiktig perspektiv på minimum 8-10 år. Da tenker jeg primært på 2-3 roms leiligheter i attraktive pressområder i storbyen, sier Hveem.
Les mer om utleiebolig her:
Kjøper ny bolig – leier ut gamleboligen
Hveem mener man minimum må skyte inn 30 prosent egenkapital.
- Det kan være et bra supplement til sp#229en, ikke minst hvis man har egne barn med boligbehov. Lønnsomheten ved slik utleie er primært eventuell verdiøkning over tid, sier Hveem.
Les også:
- Dette er et krakk
Slik påvirker krisen din økonomi
Slik sparer du når det er uro i økonomien
- Boligprisveksten er altfor sterk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.