DNB-sjef Rune Bjerke tror 2014 blir et «ganske greit år» for storbanken. Dette til tross for at mye tyder på at veksten i norsk økonomi er i ferd med å slakke av.
- Det blir hardt arbeid. For vi kommer ikke til å få noe gratis, sier Bjerke til DN.no og utdyper:
- Investeringstakten, ikke minst hos små og mellomstore bedrifter, ser ut til å ligger på et lavere nivå enn det vi har vært vant til over tid. Litt mindre gass og litt mindre fart enn i fjor.
-Mer av det samme
For DNB vil arbeidet med å møte nye bankkrav fra myndighetene fortsette i året som kommer, understreker banksjefen.
Norges største bank økte i 2013 kjernekapitalen med rundt 200 millioner kroner hver uke for å tilfredsstille myndighetenes krav. Dette var også forkl#229en på renteøkningen som kom senest i mars.
Gjennom hele året gjentok Bjerke at han er usikker på når nok er nok. Han har blant annet ventet på den såkalte motsykliske kapitalbufferen, som først kom i desember. I dag sier Bjerke til DN.no at banken vil trenge 40 milliarder kroner i ren kjernekapital frem mot 2016. Anslaget har tidligere ligget mellom 40 og 60 milliarder kroner.
- Vi er bare nødt til å gjøre mer av det samme. Vi må kutte kostnader og ha en moderat utbyttepolitikk, og sørge for å ha en lønnsomhet som gjør at vi blir så solide som myndighetene vil ha oss, sier Bjerke, som mener rentenivået i Norge vil være lavt lenge.
Moderat lønnsoppgjør
Onsdag er Bjerke på plass på NHOs årskonferansen i Operahuset i Oslo. Den økonomiske utviklingen er et naturlig samtaleemne når så mange toppledere og politikere samles på et sted. Mange mener Norge går mot en periode med svakere vekst. Samtlige næringslivsledere DN.no har snakket med understreker viktigheten av et moderat lønnsoppgjør.
Også Bjerke tror lønnsoppgjøret blir en stor og viktig utfordring i året som kommer.
- For at forskjellene på konkurransekraft i Norge og mot de landene vi konkurrerer med ikke skal bli større, er det utrolig viktig å komme gjennom lønnsoppgjøret med en god og konstruktiv samtale, sier DNB-sjefen.
- Hvilke nivå bør man legge seg på?
- Jeg vil ikke diskutere nivåer, men man vet at prisveksten blir veldig lav. Det må legges til grunn når man skal bestemme seg.
- Mange etterlyser moderasjon.
- Det er viktig å ha en moderasjon. Definitivt.
Politikernes ansvar
Sjefen for Norges største bank mener også politikerne må ta sin del av ansvaret.
- De må sørge for å være forutsigbare, gjøre det enklere for alle som skal investere og rett og slett sørge for at maskineriet i økonomien er best mulig smurt, sier Bjerke.
- Hva er ditt viktigste råd til statsministeren?
- Jeg er veldig opptatt av at det skal jobbes med produktivitet, både i privat og offentlig sektor. Da er fornyelse, modernisering av velferdsstaten et tema som jeg mener må være høyt oppe på dagsorden, svarer Bjerke.
Råd til ungdom
Årets NHO-konferanse har fått tittelen «Læringslivet». Kompetanseutvikling og utdanningsvalg er blant temaene.
- Dette er kjempespennende. Å sette investeringer i barn og utdanning inn i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Det er tankevekkende, sier Bjerke om det han har hørt så langt.
- Hva bør ungdom satse på i dag?
- Ungdom må både satse på å følge magefølelsen sin, men samtidig se om magefølelsen stemmer overens med hva man ser det er behov for i arbeidslivet. En kombinasjon av fornuft og magefølelse, svarer Bjerke.
Les mer fra NHOs årskonferanse:
Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Lønnsnivået kommer til å holde seg høyt
Statoilsjef Helge Lund: - Lønnsoppgjøret blir viktig
Hydro-sjefen frykter norske lønninger
- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke
Vil gi realfagsstudenter mer stipend
Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.