- Det er viktig å ta hensyn til at verden er usikker.
Sentralbanksjef Svein Gjedrem står ute i blåsten utenfor Norges Handelshøyskole i Bergen. Han har akkurat holdt årets Lehmkuhl-foredrag foran en fullspekket aula med både studenter og folk fra næringslivet.
Hans viktigste budskap i foredraget var til norske politikere; hold igjen oljepengebruken, de som kommer etter dere hadde satt pris på om det var litt igjen.
Les om foredraget her: - Det kan lett glippe
- Bør dagens unge passe på å spare penger selv til pensjon, i tilfelle det ikke blir noe igjen?
- Nå er det ikke min oppgave å være i rådgivningsbransjen, men det er jo alltid en fordel å ha penger satt til side, sier han til DN.no.
Les også: - Det kan bli fortere tomt enn vi tror
Ville brukt dem raskt opp ellers
Oljepengebruken og veksten i offentlige utgifter har igjen vært i søkelyset den seneste tiden. For at generasjonsregnskapet skal komme i balanse må enten skattene økes eller velferdsordningene kuttes, mener blant annet professor Bernd Raffelhüschen ved Universitetet i Freiburg i Tyskland.
Les også: Skattene må kraftig opp
- Handlingsregelen er en regel som har bidratt til å dempe bruken av oljepenger i forhold til den interessen det ellers har vært for raskt å bruke dem opp. Og slik sett har den virket på en svært god måte, sier Gjedrem, og legger til:
- Regjering og Storting har lagt en langsiktig retning for oljepengebruken, og vi har fulgt det på en disiplinert måte. Så det har jo vært imponerende.
Mulig å feile fortsatt
Men han advarer politikerne mot å lene seg for godt tilbake allerede nå. Jobben er langt fra gjort.
- Vi er tidlig i en fase hvor vi legger opp penger, så det er mulig å feile fortsatt. Så er det slik nå at vi bruker mye midler, vi øker offentlige utgifter i en periode der demografien er gunstig, sett fra statens side. I det ligger det en utfordring, sier han.
- Bør dagens unge være redde for at det er tomt for penger når de blir pensjonister?
- Nei, det synes jeg absolutt ikke. Den norske stat har jo en helt annen finansiell situasjon enn andre land. Det er mye større usikkerhet om fremtidig velferd i så og si hvert eneste industriland sammenlignet med Norge, sier han.
Må være litt forsiktig
- Så du ville ikke vært bekymret om du var ung nå?
- Jeg ville alltid vært bekymret hvis jeg var ung, middelaldrende eller eldre. Det skal man være. Man må være litt forsiktig, sier han, og gir også dagens unge et sparetips med på veien:
- Hvis man sparer bør man kanskje tenke på å spre det litt, og ikke ha alle pengene i bolig. I det ligger det en risiko.
Les også:
- Folk må spare mer til egen pensjon
<b>- Fire prosent er for optimistisk</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.