Internasjonale banktopper, finansministre og sentralbankfolk satte seg i dag ned i Davos for å samtale om tøffere reguleringer av finansmarkedene, ifølge Bloomberg News.
- Vi har sett total utradering av økonomisk vekst. Vi er bestemte på å få veldig strenge reguleringer, sier USAs representant Barney Frank til journalister før samtalene startet, og understreket at dagens system ikke er bra for økonomien.
Bank- og finansfolk ble tatt på sengen av president Barack Obamas utspill i forrige uke om å legge begrensninger på finanssektoren.
Les også: - Tvingende nødvendig
Det første punktet gjelder banker eller institusjoner som eier banker. Det gjelder spesielt meglerhus som eier en bank, som for eksempel JP Morgan Chase. Disse skal ikke drive såkalt proprietær handel, det vil si investere i for eksempel private equityselskaper eller hedge fond på vegne av seg selv i stedet for klienten.
Dette forslaget minner om Glass- Steagall Act som ble opprettet i kjølvannet av krakket i 1929 og varte til 1999.
Det andre punktet er å hindre banker i å bli ”too big to fail”. Det foreslås et tak på bankenes størrelse i forhold til finanssektorens totale størrelse, mer konkret at ingen bank kan eie mer enn 10 prosent av amerikanernes innskudd og eiendeler.
Finanssektoren har imidlertid argumentert i Davos med at forslagene undergraver globalt samarbeid, og at det også kan sette den økonomiske gjeninnhentingen på spill.
Representanter for lovgiverne, blant annet den britiske finansministeren Alistair Darling og Barney Frank mener på sin side at bankene ikke bør argumentere mot reformer.
- Hvis de de store bankene tror at de kan stoppe reguleringene, så lurer de seg selv. De har null politiske støtte, sa Frank igår, ifølge Bloomberg.
Darling satte i forrige måned en skatt på 50 prosent på bonuser utbetalt til ansatte i finans i 2009, og foreslo at bankene isteden skulle konsentrere seg om å låne ut penger.
- Det er i deres egen interesse å komme seg vekk fra førstesidene, og gjøre det de er ment å gjøre, nemlig å tilby økonomien kreditt, sa han.
Den sveitsiske sentralbankssjefen Phillipp Hildebrand advarer om at frimarkedssystemet kan komme under press hvis ikke begge sider viser at de er seriøse om å skape reform.
- Vi er sammen i en kamp om å beholde et markedsbasert finanssystem, sa han.
Banktopper, blant annet Josef Ackermann i Deutsche Bank og Bank of America-topp Brian T. Moynihan, er i Davos for å snakke om hvordan de kan spille en større rolle i reguleringsdiskusjonen.
Ackermann tilbakeviser at det nå er spenninger mellom bankfolk og lovgivere.
- Vi har flere og flere konstruktive dialoger med lovgiverne. Vi har kommet videre med reformer og vi har endret på kompensasjonsstrukturen. Det er på tide å stoppe med beskyldninge, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.