- Det er veldig mye Stortinget trenger å vite i denne forbindelse, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til DN.no.

Han viser til at SAS nå ønsker muligheten til å utstedet et såkalt konvertibelt obligasjonslån, der den norske staten risikerer å få redusert sin relative eierandel i flyselskapet.

Staten har to valg: Enten å la være å delta i obligasjonslånet, og dermed risikere å få vannet ut sin eierandel, eller å delta i obligasjonslånet med så mye kapital at eierskapet opprettholdes ved en eventuell konvertering.

Les også: Slik kutter SAS søppelrenten

- Hele synspunktet på å opprettholde eierskapet vil eventuelt endres, sier Flåtten.

Jobber på spreng
Det kriserammede flyselskapet jobber i disse dager på spreng for å få på plass en refinansiering av selskapets obligasjonslån på to milliarder kroner. Å få dette i boks er en forutsetning for at myndighetene skal bli med i kriseemisjonen som gir SAS fem milliarder friske kroner.

Les også: SAS henter 5 mrd

Nå ønsker selskapet å åpne for å refinansiere ved å gjøre et såkalt konvertibelt obligasjonslån, det vil si et obligasjonslån som kan gjøres om til en gitt mengde aksjer på et gitt tidspunkt.

Kan like gjerne droppe alt
Dersom staten ikke deltar i obligasjonslånet kan eierskapet i SAS bli utvannet. Det har staten vært klar på at den ikke ønsker.

"Det er regjeringens fastsatte politikk å opprettholde statens eierandel i SAS AB", heter det i Stortingsproposisjonen (ekstern lenke) i forbindelse med statens deltagelse i emisjonen i SAS.

- Hvis de ikke skal være med må de endre forutsetningen og si at det er greit at man blir vannet ut. Og da kan man like gjerne si at man ikke skal være med i det hele tatt. Det som ligger bak er jo selskapets meget vanskelige økonomiske situasjon, det er kniven på strupen, sier han.

Trenger informasjon
Han etterlyser nå informasjon om konsekvensene av et konvertibelt obligasjonslån.

- I saken som er sendt oss står det jo hva styret mener, hva departementet mener, og hva rådgiverne mener om et vanlig obligasjonslån. Hva disse mener om et konvertibelt obligasjonslån bør jo vi få også da få vite, sier han.

Flåtten mener at næringsminister Trond Giske snarest mulig må informere Stortingets næringskomite om endringene og hva det vil bety økonomisk for selskapet på sikt, både driftsmessig og i forhold til å opprettholde eierskapet.

Stortinget skal ifølge Flåtten være ferdig med denne saken 25.mars for å rekke generalforsamlingen i selskapet 7.april.

- Det får vi ikke til hvis ikke forutsetningene kommer lynraskt. Kostnadskuttene er jo også bare foreløpig på intensjonsstadiet, sier han.

Det står ingenting i den nevnte stortingsproposisjonen om på hvilken måte obligasjonsgjelden bør refinansieres, og heller ikke til hvilken pris.

- Vi vil vurdere nærmere konsekvensene av forslaget som styret vil legge fram for generalforsamlingen og i den grad det er behov for det legge fram forslag for Stortinget om nødvendige fullmakter i forbindelse med generalforsamlingen i april, skriver statssekretær Halvard Ingebrigtsen i en e-post til DN.no.

Les også: SAS-ansatte går med på kutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.