- Det er bare et tidspørsmål før man får en appresiering, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.
Han viser til spekulasjonene knyttet til at en styrking av den kinesiske valutaen yuan kan være like rundt hjørnet.
Sjeføkonom Jim O'Neill i Goldman Sachs mener at valutaen i verdens raskest voksende økonomi kan styrkes med så mye som fem prosent - i ett hopp.
Les også: - Noe er i gjære
- Jeg tror ikke det vil komme et stort hopp med en gang, jeg tror på en mer glidende bevegelse, sier Juel, og viser til at Kina gradvis styrket valutaen sin med 21 prosent fra 2006 til 2008.
- Det er sjeldent at de gjør store hopp, sier han.
Nordea Markets har et anslag på at yuan skal styrke seg med 10 prosent frem til utgangen av 2011, at det vil begynne å skje i løpet andre kvartal.
Ulempe for kineserne
Kina har styrt valutakurs mot dollar, og har vært under voldsomt press fra USA om å styrke sin valuta mot dollaren. Mange mener at yuanen ligger kunstig lavt, som gir Kina et konkurransefortrinn i forhold til USA når det gjelder eksport av varer.
Dersom Kina nå bøyer av for presset vil det bedre konkurransevilkårene spesielt for USA, som sliter med kraftige underskudd på sin handelsbalanse.
Men det er ikke bare hensynet til utlandet som gir Kina insentiver til å få en sterkere valuta.
- Når man har en for svak valuta er det en ulempe for innenlandske innbyggere. Man gir bort billige varer til utlandet, mens det blir dyrer innenlands. Å styrke valutaen blir en måte å øke kjøpekraften innenlands på, sier han.
Bedre eksport gir større rom
Han frykter ikke at det vil ødelegge særlig for den kinesiske eksportindustrien.
- Eksportindustrien har slitt men har kommet opp igjen, og da kan det være rom for en gradvis styrking av yuan, sier han.
Juel tror at en gradvis styrking av valutaen kan komme i takt med den gradvise liberaliseringen av kapitalmarkedene i Kina.
- Kineserne har gradvis lettet på restriksjoner underveis på kapitastrømningene, og det skjer stadig en bevegelse i retning av liberaslisering av valutaen, sier han.
- Da er det klokt at de har en kurs som er riktigere, legger han til.
Vil ikke vise at de er presset
- Hvor opptatt er Kina av det internasjonale presset?
- De har ikke hatt veldig tendens til det. De vil ihvertfall ikke opptre slik at omverdenen tror at de blir presset. Men de ser også at det er en riktig strategi på sikt med sterkere valuta, sier han.
Han tror at den kinesiske valutaen på sikt kan blir handlet mot en kurv av ulike valutaer, slik den ble tidligere.
- Retningen vil være at etterhvert som valutaen blir riktigere priset vil overskuddet på den kinesiske utenriksbalansen bli mindre, samtidig som underskuddet på den amerikanske handelsbalansen blir mindre. Jeg tror det er en fordel for dollaren å få mer balanse, sier han.
Les også:
- Kina leder verden ut av krisen
Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.