- Det er bedre å ha penger enn å ikke ha penger. Den har jeg tenkt lenge på. Men det er jo faktisk sånn det er, sier Herbjørn Hansson.
I dag var han invitert til å holde foredrag på Skagen Fondenes nyttårskonferanse. Sjefen i Nordic American Tankers er kanskje mest kjent for å ikke være spesielt glad i gjeld. Og da var det kanskje ikke helt unaturlig at foredraget hadde fått tittelen "Cash is king i et fallende marked".
- Men jeg vil moderere det litt. En sterk balanse er "king" i et fallende marked. Og i et stigende marked, sier Hansson.
Risikostyring
Hans enkle filosofi er en sterk balanse og en strategi som er bærekraftig i både gode og dårlige tider.
- Risikostyring er en integrert del av strategiformuleringen. Alt vi gjør eller ikke gjør har en risikodimensjon ved seg. Det er det viktig å være klar over. I våre selskaper har vi alltid fokusert på hvor vi står hvis alt går galt, sier Hansson.
Hansson mener mange glemmer å skille mellom finansiell risiko og operasjonell risiko.
- Det er veldig viktig å ha en helt klar oppfatning om de to tingene. I vår rederigruppe har vi en helt klar oppfatning om de to tingene, sier NAT-sjefen.
Ingen finansiell risiko
I Nordic American Tankers-systemet er den finansielle risikoen ikke-eksisterende, ifølge Hansson.
- I vår rederigruppe har vi ingen finansiell risiko, for vi har ikke gjeld. Den dagen vi låner en dollar øker den finansielle risikoen, konstaterer Hansson.
I stedet har han valgt en høy operasjonell risiko. Og den er ganske enkel den også.
- Det er en enkel greie. Spotmarkedet gir bedre avkastning over tid enn timechartermarkedet, sier Hansson.
Mani
Rederen, som selv er utdannet økonom, fnyser av mange økonomers forsøk på å forklare verden gjennom avanserte modeller.
- De siste ti årene har det vært en mani å snakke om kvantifisering av risiko. Modellene var så flotte! Modeller kan være greit, men de må brukes sammen med vurderinger. Bruker man dem ukritisk kan det gå helt galt, hvilket det gjorde, sier Hansson.
- De siste 10 til 20 årene ble modellen substitutter for vurderingene, og ikke supplementer. Det er viktig og riktig å kunne bruke modellene, men de må brukes med kritikk og omtanke, sier Hansson.
Han har lite til overs for Norges Banks forkl#229 i årsrapporten for kriseåret 2008.
"Disse modellene har underestimert forventet relativ risiko ved å forutsette normale markeder og en rimelig gjentakelse av sammenhenger mellom risikofaktorer. (...) Særlig har modellene undervurdert konsekvensene av endringer i likviditeten i posisjonene ved store endringer i markedsforholdene", skriver Norges Bank i rapporten.
- Her sier Norges Bank og Finansdepartementet at det egentlig var modellenes skyld. Jeg får lyst til å bruke et uttrykk fra Vestlandet; gå hjem og vogg! sier Hansson.
Politikerne forstår
Når Hansson skal spå om fremtiden bruker han også en enkel filosofi: "What is up, comes down. What is down, comes up".
- Jeg tror det er noe her, sier Hansson.
- Det er en greie som gir meg trøst. Det er at politikerne skjønner hva det dreier seg om nå. De har skjønt at dersom du er syk i foten skal du ikke gi medisin til hodet. Politikerne skjønner markedsøkonomien, sier NAT-sjefen.
Men det er fortsatt én ting som kan ødelegge oppturen, mener Hansson.
- Kapitalismen kom litt av sporet, og vi er i ferd med å få den på sporet igjen. Jeg tror dette er den første store nedgangstiden i en globalisert verden. Det som kan ødelegge for oss nå er proteksjonisme, sier Hansson.
Les også: - Aldri vært mer "bullish" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.