- Det er kaldt, Jens.
Finansminister Sigbjørn Johnsen snakker om temperaturen, men kunne like godt snakket om situasjonen i verdensøkonomien.
I takt med at vinteren tar et fastere grep rundt Norge, er det mer et spørsmål om når finanskrisen gjør det samme, enn om den gjør det i det hele tatt.
- Stor usikkerhet
Etter å ha blitt orientert om finansuroen av sentralbanksjef Øystein Olsen og Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen, møtte statsminister Jens Stoltenberg og finansministeren pressen – utenfor regjeringens representasjonsbolig på høstens hittil kaldeste dag.
- Det er stor usikkerhet og en alvorlig situasjon. Det som er bildet er at det er blitt verre i internasjonal økonomi siden vi sist hadde en gjennomgang i sommer, sier Stoltenberg med frostrøyk foran ansiktet.
- Vekstanslagene er lavere nå enn for noen uker siden, arbeidsledigheten har bitt seg fast på et høyt nivå og er litt på vei opp – og gjeldsproblemene er ikke løst.
Stoltenberg har tidligere uttalt at det ville være en illusjon å tro at Norge ikke kan rammes av den lugubre stemningen ute i verdensøkonomien. Tonen til statsministeren og finansministeren er nå tydelig mer alvorlig enn som så.
- At Norge kommer upåvirket ut av det, tror jeg det nå er få som tror er mulig. Men vi skal gjøre det vi kan for at virkningen på norsk økonomi skal bli minst mulig, lover Johnsen.
Fortsatt egnet budsjett
Johnsen avviser imidlertid at neste års statsbudsjett allerede er gått ut på dato.
- Det budsjettet som ble lagt frem i forrige uke er godt tilpasset situasjonen, mener han.
Men Stoltenberg og Johnsen understreker begge at det er viktig å ha høy beredskap, og sier at regjeringen er klar til å handle dersom det skulle bli nødvendig.
Oljepenger ikke nok
Norge har hittil i stor grad vært skånet for uroen som har slått inn i markedene den sommeren og høsten, som følge av svakere vekstutsikter internasjonalt og vedvarende gjeldskrise i flere euroland, og fremfor alt Hellas. Uroen kan imidlertid få alvorlige konsekvenser for norsk eksport og dermed norske arbeidsplasser, samt for norske banker selv om de er ”solide”, advarer statsministeren og finansministeren nok en gang.
- Hvis vi får en kombinasjonen av mindre eksportinntekter, altså et negativt sjokk utenfra, og samtidig opplever at boligprisene begynner å falle, og bankene får problemer med innlån, da har vi en alvorlig situasjon. Vi er ikke der i dag, men vi må la være å begå de feilene i gode tider som gjør at vi opplever tilbakegang og kriser, sier Stoltenberg.
Han påpeker at oljepengene ikke alene kan redde Norge.
- Det øyeblikket vi tror vi er usårbare gjør vi en veldig alvorlig feil. Det er heller ikke slik at det at vi har oljepenger i seg selv redder oss. Oljepenger gir oss en fordel, men vi må forvalte den fordelen på en god måte. Vi har sett før at det kan gå ganske dårlig med oljepenger. Det gjorde det for eksempel på 1990-tallet med finanskrise, bankkrise, høy arbeidsløshet – og oljepenger.
- Lyspunkter
Men Stoltenberg ser også lyspunkter, rent bortsett fra at Norge har en solid økonomi og ”skiller seg veldig ut” på verdensbasis. Med Slovakias ”ja” i går har endelig EU vedtatt å utvide sitt stabiliseringsfond.
- Det andre lyspunktet er at det er tegn til at man begynner å handle internasjonalt, gleder Stoltenberg seg.
Han venter også med spenning på tiltakene som er varslet fra Frankrike og Tyskland for å redde europeiske banker.
- Men det gjenstår å se hva det blir, nyanserer statsministeren før han legger ut på en skisse av den ”onde sirkelen” som i dag preger forholdet mellom gjeldstyngede stater og skjøre banker.
Les mer:
<b>Ber tyskerne ta over hele Hellas</b>
Spår godt rentenytt fra Norges Bank
<b>- Finanskrisen er ikke over</b>
<b>- Illusjon å tro at Norge ikke rammes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.