Aksjesjef Paal Karstensen i Norges største bank, DNB, er oppmuntret av tendensene i aksjemarkedet sålangt i år.
Økt risikoappetitt
Det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline 2012 hentet uten problemer inn 310 millioner dollar i forrige uke og flere institusjonelle investorer har igjen begynt å få økt appetitt for risiko.
Til og med tørrbulk, som det ikke har vært interesse for på flere år, er det nå appetitt for.
- Det er mange år siden man var positive til shippingsektoren, sier Karstensen til DN.no.
Han mener utviklingen i Europa har gitt grunnlag for økt optimisme, og er den sterkeste driveren for øyeblikket. Det har også bidratt til sterkere markedsaktivitet på nyåret og at Børsen mandag sluttet til sitt høyeste nivå siden sommeren 2008.
- Mot slutten av fjoråret og inn i januar har mange investorer oppdaget at aksjer er attraktive som investeringsobjekt. Det påstod vi også gjennom fjoråret, men det var ikke mange som tok sjansen, sier Karstensen.
- Betydelig bedring
Europeisk bedring, delvis løsing av budsjettstupet i USA og styrking i Asia har også bidratt til økt trygghet blant amerikanske investorer, som nå laster opp med norske offshore, energi, shipping, og cruiseaksjer, ifølge aksjesjefen.
- Det er en betydelig forbedring i forhold til fjoråret da de fleste var negative, og vi opplever egentlig at flere investorer, spesielt fra USA, har begynt å se på Europa og ser potensial, sier han.
Den tyske forventingsindeksen ZEW viser at tyske investorer og analytikere deler optimismen. Mens det på forhånd var ventet at indeksen ville stige 12 poeng, var fasit det dobbelte da statistikken ble offentliggjort tirsdag.
Tar ikke helt av
Selv om indeksen er en ledende indikator for utviklingen i eurosonen mener Karstensen at det er er altfor tidlig å rope «faren over».
- Det er fortsatt politisk risiko, og det er jo derfor rentene ikke kommer helt ned og aksjemarkedet ikke tar helt av. Vi tror fortsatt at vi jobber oss gjennom det, og ZEW-indeksen viser en underliggende styrking, sier han.
Preferansen for store, likvide selskaper har fortsatt inn i 2013. Samtidig er prisingen for denne type selskaper fremdeles attraktiv, ifølge aksjesjefen.
- Det har hentet seg inn fra lavt priset til mer normalt priset. Men der man er nå er det besparelser og mangel på investeringer som har gjort at inntjeningen har holdt seg greit. Det er først når man ser makrobildet bedre seg at det vil bli større optimisme, ekspansjon og topplinjevekst. Det har vi ikke sett ennå, sier Karstensen.
Anbefaler overvekt i aksjer
Han legger imidlertid til at det fortsatt kan komme positive sjokk i verdensøkonomien som kan endre dette.
Det er derfor grunnlag for å være forsiktig optimistisk selv om hovedbildet er en «svak, skjør forbedring» i makrobildet. Aksjesjefen opprettholder også sitt aksjesyn.
- Jeg mener fortsatt at man burde være overvekt i aksjer, og at man bør gå for selskaper som har en grei kontantstrøm og balanse, som ikke har behov for å hente inn kapital, sier han.
Aluminium og fisk
Av selskaper fremhever han aluminiumsprodusenten Norsk Hydro NHY som en god kandidat ettersom selskapet vil være en av de første til å nyte godt av bedre makroutsikter.
Sektormessig bør man ha øynene på fiskeselskapene, som opplever et overraskende sterkt marked med høye priser som «slår rett ut på bunnlinjen», ifølge Karstensen.
- Det kommer til å gå frem mot påsken av sesongmessige grunner, men også fordi man går ut med høyere priser enn ventet. Vi ser gode marginer, sier han.
Les også:
SJEFØKONOM: Nå har toget begynt å gå
AKSJESTRATEG OM EUROPEISKE AKSJER: - Den største muligheten på en livstid
SKAGEN-FONDENE: - Det er når alle er sikre man skal være redd
ARCTIC SECURITIES: Ser dobling i Frontline 2012
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.