Ledelsesekspert Arne Selvik er overrasket over at Statoil-styremedlem Catherine Hughes ventet så lenge med å tre ut av styret. Hun trakk seg på dagen onsdag etter at DN skrev om ekteskapet mellom henne og styreleder Andrew Gould i BG Group.
- Jeg synes det er riktig at hun trekker seg, sier Selvik.
- Det er greit at hun har meldt ifra, men det holder ikke. Den personkombinasjonen der hun har giftet seg med ham som har «stjålet» Helge Lund fra Statoil, det er uheldig, legger han til.
Selvik er kommunikasjonsdirektør ved Administrativt forskningsfond (AFF), som er Norges største lederutviklingsmiljø. Det samarbeider med Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) med å arrangere kurs for ledere og styremedlemmer, blant annet det anerkjente Solstrand-programmet.
- Jeg synes det er en interessekonflikt generelt og at omdømme-effekten er viktigere enn det juridiske ved om det er rett eller galt, sier Selvik.
- Hun burde ha tatt konsekvensene av dette selv på et tidligere tidspunkt, legger han til.
Hughes og Gould giftet seg i slutten av mars. Styret og administrasjonen i Statoil skal ifølge oljeselskapet ha kjent til forholdet siden ifjor sommer.
Uenig med professor
Bergenseren Selvik har skrevet flere bøker om ledelse og har sin fremste ekspertise innenfor styreutvikling og evaluering av styrer.
Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI i Oslo avviser at Hughes burde ha trukket seg.
- Forholdet og ekteskapet i seg selv er ikke problematisk så lenge eierne er klar over det, sier Bøhren.
Selvik er uenig i dette.
- Rent prinsipielt er jeg ikke enig med Øyvind Bøhren at det ikke er problematisk så lenge man har meldt ifra om habilitet. Fordi det er et eller annet med hva man sitter igjen med helhetsinntrykk fra arbeidet i et styret og hva man formidler i sengen eller ved frokostbordet, sier Selvik.
- Begrep om uavhengighet
Han viser blant annet til Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse (NUES), som et utvalg med flere norske institusjoner og bransjeforeninger har utarbeidet. I NUES heter det blant annet:
«Generelt vil et styremedlem kunne defineres som uavhengig når vedkommende ikke har forretningsmessige, familiære eller andre relasjoner som må antas å kunne påvirke vedkommendes vurderinger og beslutninger.»
- Begrepet om uavhengighet, som er veldig sterkt i NUES-anbefalingene, det slår inn her, sier Selvik.
- Jeg er leder i valgkomitéen i Odjell SE, og der er vi veldig opptatt av at det ikke skal være kunder og leverandører i styret og ikke skal være folk som er i konkurrerende virksomheter, legger han til.
- En elementær feil
Selvik mener Hughes til en viss grad kan skylde på at hun ikke er norsk.
- Det er en elementær feil. Det er mulig hun ikke helt har skjønt det fordi det er norske forhold og norske anbefalinger, sier Selvik.
- På den annen side hun er fransk-kanadisk. Dette med uavhengighet og avstand praktiseres kanskje ikke på helt samme måte i andre kulturer. At det kan være grunnet at hun ikke har meldt ifra eller trukket seg tidligere, sier Selvik.
Han viser likevel til den såkalte Cadbury-rapporten ledet av den britiske sjokolade-magnaten Adrian Cadbury som allerede i 1992 lagde anbefalinger til hvordan styremedlemmer og ledere bør opptre. Rapporten var titulert «Financial Aspects of Corporate Governance».
- Det er jo tilsvarende anbefalinger globalt. De første som var ute var England. Ektemannen hennes er jo engelsk, og her kom Cadbury-commission for over tyve år siden. Så hun bør være kjent med disse prinsippene, sier Selvik.
- Cadbury commission var den første komitéen som utviklet anbefalinger og regler for god corporate governance og eierstyring, legger han til.
Ledelseseksperten påpeker at Hughes-saken kun rammer Statoil fordi det er et stort børsnotert selskap.
- Dette gjelder børsnoterte selskaper, selskaper med mange eiere. I private familiebedrifter og andre så er dette helt annerledes. Der er det nærmest en hovedregel den andre veien, at man skal så avhengig som mulig, sier Arne Selvik.
Tar det til etterretning
Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil ønsker ikke å kommentere saken.
- Vi har ikke noen kommentarer til vurderingene fra Selvik. Vi tar til etterretning den konklusjonen hun kom til i går og det avklarer dette spørsmålet nå, sier Lindbæk.
Heller ikke Hughes ønsker å kommentere saken.
- Hughes har formidlet sin konklusjon gjennom meldingen som ble sendt ut i dag tidlig og ønsker ikke å kommentere ytterligere, sier Jannik Lindbæk jr. i Statoil.
Les også: Slik trener du til maraton
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.