Eksporten av norsk laks til Kina har hatt en eksplosiv vekst de siste årene. Og utviklingen kommer til å fortsette i årene fremover, spår ekspertene.

I 2020 vil kan eksporten av norsk laks ha tidoblet seg.

- Det er ikke urealistisk, mener markedsanalytiker Paul Aandahl i Eksportutvalget.

- Kina kommer til å bli det største markedet for norsk laks, sier tidligere fiskeriutsending Arne Hjeltnes

Kjøper lakseaksjer
Nå har kineserne startet å investere i norsk laksebransje. Dagens Næringsliv skrev onsdag at China Investment Corp, Kinas svar på det norske oljefondet, har kjøpt seg opp til en eierandel på 1,5 prosent i den norske oppdrettsgiganten Marine Harvest.

- Det er klart det er spennende for norske eksportbedrifter å få kinesere på laget. Paradokset er at Kina har restriksjoner på innføring av laks som en reaksjon på nobelpristildelingen, sier Arne Hjeltnes til DN.no.

Hjeltnes, som var fiskeriutsending til Hong Kong på midten av 2000-tallet, tror restriksjonene er en kortsiktig reaksjon fra kineserne.

 

Eksportstatistikken kan dessuten tyde på at nedgangen i den kinesiske importen kan ha blitt erstattet av økt import gjennom Hong Kong.

Går til Hong Kong
Ifølge Eksportutvalget for fisk falt eksporten av fersk norsk laks til Kina fra 571 tonn i de tre første ukene i 2010 til 274 tonn i samme periode i år. Importstoppen av norsk laks kom tre dager etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen. Strengere kontroll av den norske laksen fører til forsinkelser i leveransene i Kina slik at mange norske eksportører lar være å sende fisken dit.

I de tre første ukene av 2011 ble det imidlertid eksportert 1.317 tonn fersk, hel laks i fra Norge til Kina og Hong Kong samlet. I tilsvarende periode ifjor var den samlede eksporten 1.286 tonn.

- Det vi har sett er at det har vært en vridning i eksporten mot Hong Kong. Samlet sett er tiførselen i de to markedene uendret i volum, sier markedsanalytiker Paul Aandahl i Eksportutvalget for fisk til DN.no.

Status
Hjeltnes peker på at norsk laks går til den øverste delen av markedet. Og med en stadig vekst i markedet er potensialet fortsatt stort.

 

- Det er en enorm utvikling, konstaterer Hjeltnes.

- Det er selvfølgelig begrensninger på hvor dyr laksen kan være, men i Kina er laksen fortsatt forbundet med stor status. Spesielt fordi Norge har klart å komme seg inn i sushi-trenden. Den trenden sprer seg over hele verden og der er den norske laksen med som passasjer, sier Hjeltnes.

Beholder den norske laksen
Ifjor var eksporten av norsk laks til Kina og Hong Kong på 33.000 tonn. Markedsanalytiker Paul Aandahl mener det er realistisk med en årlig vekst på rundt 25 prosent i årene som kommer.

- Det er en vekst i distribusjonen, i antall utsalgssteder for laks, som tilsier et økt salg, sier markedsanalytikeren.

Kina er allerede verdens femte største importør av fisk og verdens største eksportør. Mesteparten av importen blir rett og slett videreforedlet for eksport. Men det gjelder ikke norsk laks.

- All den ferske og også mesteparten av den fryste laksen fra Norge blir igjen i Kina i dag, sier Aandahl.

- Generelt ser vi at det er økt oppmerksomhet rundt å øke det innenlandske konsumet i Kina. Det vil påvirke konsumet i positiv retning når det gjelder både laks og den fisken som i dag blir videreforedlet, sier Aandahl.

300.000 tonn
Analytikeren tror Kina innen 2020 vil forbruke rundt 300.000 tonn atlanterhavslaks.

- Selv om det er et stort tall i seg selv, så tilsvarer det et konsum per capita på linje med det som er I Hong Kong i dag.

Det vil i så fall representere konsumet fra 150 millioner kinesere, tilsvarende rundt ti prosent av befolkningen.

- Man forventer at middelklassen vil være dobbel så stor som det, sier Aandahl.

Les også: - Jeg skulle bare ønske at jeg hadde mange flere aksjer

<b>Kineserne spiser av Fredriksens laks</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.