Albert Edwards i Société Générale sparer ikke på kruttet når han beskriver den stigende optimismen i verdens aksjemarkeder.

- For mye håp
I sin siste ukentlige oppdatering åpner han med følgende dramatiske tittel "Istiden slutter kun når markedet mister håpet: det er fortsatt for mye håp".

Og Edwards, i motsetning til fere av sine kolleger, er blant dem som defintivt ikke har snudd.

- Hva vil gjøre meg mer optimistisk (bullish)? Ettersom jeg mener at vi fortsatt er i grepet på et verdimessig bear-marked er svaret enkelt; lavere verdivurderinger, skriver Edwards.

Lønnsomheten faller
Han mener oppgangen vi har sett i markedene sålangt i år ikke er annerledes enn på samme tid i fjor. Det er likevel én viktig forskjell, påpeker han; bedriftenes overskudd faller i stedet for sterkt å styrke seg.

- Det er likevel utrolig hvordan markedet kan blåse seg opp og bli overbevist om at vi ved begynnelsen på en bærekraftig gjeninnhenting. Og underholdende nok, er det ingenting som er mer egnet til å gjøre investorene mer positive enn et stigende marked, skriver Edwards.

Håp må bli knust
Markedet er dermed igjen en forhåpningsfase; håp om at USA nå er i oppgangsperiode som er i stand til å bære seg selv, håp om at Kina kan få en myk landing, og håp om at den greske kriseløsningen og Den europeiske sentralbankens likviditetstiltak har roet ting ned i eurosonen, hevder strategen.

- Disse utbruddene av håp er essensielle i langvarige bear-markeder. Essensielle på den måten at håp må bli knust. Vil bli knust. Håpet dunker fortsatt i aksjeinvestorenes bryst. Og markedet vil rive ut håpet og spise det foran øynene på investorene. Kun etter dette, kan et bullmarked begynne, skriver Edwards.

USA er kun halvveis
Strategen viser til erf#229ene fra Japan fra forrige nedtur.

Da svingte markedene fra topp til bunn en rekke ganger, som gradvis knuste investorenes forhåpninger, før man igjen karret seg ut av det.

Lærdommen er at den eneste måten å komme seg ut av et langvarig bear-marked er et kraftig omslag, ifølge Edwards.

- Det er når "kjøpere på svekkelse" blir "selgere på oppgang". Det er når volumet tørker inn til nær ingenting. Det er når håpet forsvinner, skriver strategen.

Ifølge Edwards har det i USA typisk tatt fire til fem resesjoner før man har sett en økonomisk gjeninnhenting. Hittil har man kun hatt to, påpeker han.

Les også:

Like urolige som en hund som sover i solen

- Trolig ser vi begynnelsen på en real korreksjon

- Verdensøkonomien er alvorlig syk

- Om Italia er insolvent, hva er da Frankrike og Tyskland?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.