Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror det går mot full stans i offentlig sektor i USA i morgen.
- Jeg synes det er fryktlig trist og ganske hodeløst. Det forteller også mye om det president Lincoln uttalte om et "house divided", et bibelsk sitat som sier at et hus som er i strid med seg selv, ikke kan bli stående, sier Mork til DN.no.
USA har fortsatt ikke et statsbudsjett på plass, én dag før det nye budsjettåret starter.
Dersom ikke en finansiering vedtas i dag, vil dermed 825.000 statsansatte stå uten lønn fra og med i morgen.
Fastslåst
Før helgen vedtok det demokrat-dominerte Senatet et forslag om midlertidig finansiering i én og en halv måned.
Forslaget ble godkjent av republikaner-kontrollerte Representantenes hus, men med et tillegg om å utsette helsereformen Obamacare i ett år samt endringer i helseloven.
Dermed bærer det igjen tilbake til Senatet, som trer sammen i dag klokken 14.00 amerikansk tid, og som ventes å sende ballen i retur.
- Det er dem som ønsker en videreutvikling av helseforsikring og et system flere kan ta del i, og dem som bannlyser og forbanner det som innblanding i personlig frihet. Det er som at de konservative er redde for at Obamacare skal begynne å fungere, sier sjeføkonomen.
Obamacare hellig
Mork tror aldri demokratene i Senatet vil godta forandringer i Obamacare, først vedtatt i Kongressen i 2010.
Obama har selv uttalt at han vil legge ned veto mot forslag som setter opphevelse av helseloven som betingelse for et budsjett.
Samtidig anklager partiene hverandre for å sette økonomien på spill, og sine egne for uvilje til å finne et kompromiss.
- Vi er rett og slett ganske tom for alternativer akkurat nå, og de er alle ekstatiske over det. Du vet hvem som tjener mest på en nedstengning? Det er Demokratene, og de vet det", sier republikaner og representant Devin Nunes til The Wall Street Journal.
- Kan halte
Partene står også foran diskusjonen omkring størrelsen på USAs voksende statsgjeld, der det såkalte "gjeldstaket" vil være nådd innen 17. oktober.
Les også: Nytt gjeldskaos truer USA
- Det kan godt være at dette kan halte frem til gjeldstaket, sier Mork.
Han tror imidlertid ikke det vil vare så lenge.
Markedet avgjør
Et nylig besøk blant flere ledende amerikanske økonomer i USA viste at denne holdningen også var utbredt, forklarer han.
- Markedet vil komme til å reagere så negativt at Kongressen vil snu, sier sjeføkonomen.
I løpet av de siste 40 årene har USA blitt tvunget til å stenge ned offentlige kontorer ved 17 anledninger og i snitt har disse vært nedstengt i seks dager, ifølge Bloomberg.
Sist dét skjedde var under president Bill Clintons regjeringsperiode i 1996, da offentlige kontorer var nedstengt i tre uker.
Stort økonomisk tap
En nedstengning kan redusere den økonomiske veksten i fjerde kvartal med så mye som 1,4 prosentpoeng, ifølge Bloomberg.
Goldman Sachs anslår det ventede tapet til åtte milliarder dollar per uke, ifølge Financial Times.
- Dette har vært en Kongress i kronisk kaos siden dag én, og dette er kun nok en episode, sier demokrat-representant Steve Israel i Representantenes hus til Bloomberg.
Minst 825.000 statsansatte utenom kritiske funksjoner som sykehus, brannvesen, flygeledelse etc. vil eventuelt bli rammet fra og med i morgen.
Les også:
<b>- Jeg er blitt skutt på, og folk har slengt økser etter meg</b>
Rike på utleie av andres boliger
<b>Børsen ned etter oljeprisfall</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.