Det var en smørblid og solbrun Yara-ledelse som onsdag la frem knallsterke resultater for perioden april til juni i år.

Tørke og feilslåtte avlinger i USA har bidratt til at gjødselsprisene har gått i taket. Samtidig blir amerikanske bønder nå hardt rammet av å ha basert seg på dagsprisene på gjødsel. For etter finanskrisen har det vært en uvilje mot å sikre seg, opplyser Yara.

- Det er ganske ville dager, sier toppsjef Jørgen Ole Haslestad.

Forbauset
Han er forbauset over utviklingen i mais - og hveteprisene, og viser til at den har tatt amerikanske landsbruksmyndigheter fullstendig på sengen. Prisen på mais har steget 50 prosent på seks uker, og utviklingen i hveteprisene er nære med en oppgang på 36 prosent.

- For seks uker siden så de (amerikanske landsbruksmyndigheter, journ.anm) ingen endring, sier han.

Selv om han uttrykker forhåpning om at det vil være større balanse mellom tilbud og etterspørsel over de tolv neste månedene, er han tydelig på at løpet er kjørt for årets avlinger.

- Selv om det begynner å regne vil ikke volumene holde tritt. Det er sterke incentiver for bøndene å produsere så mye som mulig, sier han.

- Uheldig
Selv om høye priser skulle gi penger i kassen og gode marginer for en av verdens største produsenter, betyr ikke tørken i USA all verdens for Yaras resultater, forklarer Haslestad. Da er konsekvensene større for verdens matvareproduksjon og at prisøkningene rammer de fattigste.

- Det at vi får såpass ville tilstander som vi får er uheldig. Alle ting som peaker er uheldig, og har en konsekvens, sier Haslestad til DN.no.

- Vi er i et marked som ser bra ut også fremover og kortsiktig vil det ikke ha noen effekt på oss. Men det er klart det er uheldig at prisene øker som de gjør, skulle man komme i en situasjon der det blir hungersnød og opptøyer. Men været kan vi ikke gjøre noe med, dessverre, sier han.

Delvis selvforskyldt
Haslestad går også langt i skylde på amerikanske bønder for at prisoppgangen forsterkes. De ble sittende på gjerdet og vente på at prisene skulle falle for lenge, helt til tilbudet forsvant, forklarer han.

- Men den store effekten er tørken, og ekstremt høyer temperaturer over store deler av USA, sier han.

Matvareprisene vil forbli høye
På en presentasjon onsdag kunne Haslestad ta frem et bilde som viser at verdens matvarepriser har mer enn doblet seg bare over de siste seks-syv årene. Selv om nivåene er kommet noe ned fra toppen i fjor sommer, er han bekymret for at matvareprisene vil bli liggende høyt lenge.

- Jeg tror dette er noe som vi må akseptere vil være et nivå som vi vil se fremover. Jeg håper vi ikke får slike ekstreme utslag som vi ser nå, med femti prosents økning i maisprisene, men at de vil komme ned på et fornuftig nivå igjen, sier han.

Kaller på kriselagre
Haslestad mener at det må tas politiske grep for å unngå situasjoner som i dag i fremtiden.

- Hva betyr dette for verdens fattigste?

- Det er det som utfordrende. Jeg tror at politikerne må se på dette nå og kanskje gradvis bygge opp større lagre slik at vi ikke får dette voldsomme utslaget. Når du er helt ut på gummistrikken, så har du ikke mer å strekke på, forklarer toppsjefen, og maner til at det etableres kriselagre.

- Er vi der at strikken er i ferd med å ryke?

- Jeg tror vi er veldig nær.

Les også:
<b>- Han har riktig frisyre</b>

<b>Fant 100 millioner i Yara-bestikkelser</b>

Måneder igjen av Yara-etterforskning


Enger ukjent med Yara-korrupsjonen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.