- Jeg ønsker å få innspill til kreative og nye løsninger på hva som bør diskuteres i forbindelse med stortingsmeldingen om boligpolitikk, sier Navarsete.
Mandag inviterte hun til rådslag for å høre om ulike utfordringer førstegangsetablerere står overfor.
- Favoriserer det å eie
- Jeg foreslår å gjøre noe med skattesystemet. Det vi ser nå er resultat av en villedet politikk som favoriserer det å eie fremfor å leie. De som eier får mer støtte fra staten, sier Aksel Braanen Sterri fra Tenketanken Progressiv.
Han mener også det ville være en god idé å redusere rentefradrag for de som allerede er etablert mot å øke det for de som sliter med å komme seg inn på markedet.
- Det er helt riktig at vi subsidierer boligeiere med drøyt 50 milliarder. Det ligger veldig grunnfestet i det norske systemet at folk skal eie sin egen bolig. Så det er ikke det første du begynner å rokke ved, sier Navarsete.
Hun tviler på at det vil bli gjort store endringer på dette nå.
Står på strenge krav
Det er tidligere kommet kritikk om at kravene for universell utforming gjør nyboligene for dyre, og at dette er en av de viktigste årsakene til at det bygges for få boliger i Norge.
- I et av prosjektene med studentboliger ville det kostet 150.000 kroner ekstra per leilighet om man skulle innføre disse kravene, sier Mari Bardal Djupvik fra Norsk Studentorganisasjon.
Hun er glad for at byggingen av studentboligene har fått dispensasjon fra krav om universell utforming. Andre mener det hadde vært gunstig å lette på kravene for flere. Det ønsker ikke Navarsete.
- Jeg tror det er veldig dumt av oss å gå tilbake på det kravet fordi vi får en så aldrende befolkning her i Norge. Vi kan ikke bare se ungdomsgruppen som skal inn, men må faktisk også se på den gruppen som er kommet opp i alder og som vil ha en liten leilighet, sier statsråden.
Hun mener disse gruppene ser etter samme type leiligheter.
- Det å ikke ha tilrettelagt bolig ser vi i dag hvor vanskelig kan være. Folk ønsker å bo hjemme lenger, og jeg tror vi som blir eldre nå i enda sterkere grad kommer til å ønske det. Vi vil styre våre egne liv. Ergo så er det som å gå litt baklengs inn i fremtiden å gå tilbake på disse kravene. De vil komme fremtiden til gode rett og slett, sier Navarsete.
Les også: Denne listen gjør boligen en halv million dyrere
Ønsker flere innspill
Tung og lang saksbehandling av byggesaker, som igjen påvirker kostnadene, regulering av boligområder, generell byutvikling og endring av BSU-sp#229en er innspill statsråden tok imot. Hun lover ingen spesifikke endringer.
- Når vi jobber med stortingsmeldingen, må alle slike tema opp på bordet og diskuteres, så legger vi bort det vi ikke ønsker å ta tak i, sier statsråden.
Stortingsmeldingen om boligpolitikk skal etter planen legges fram til høsten.
Tirsdag lanserte Kommunal- og regionaldepartementet en ny nettside hvor de ønsker å få innspill til stortingsmeldingen.
- Jeg vil vite hva folk flest mener er en god bolig. Jeg ønsker også historier om hvordan folk kom seg inn på boligmarkedet. Noen har kanskje kreative løsninger andre kan lære av. Jeg er også interessert i hvilke erf#229er folk har med leiemarkedet, sier Navarsete.
Les også:
- Boligmarkedet viser sterke veksttendenser
- Ikke rart at boligprisene stiger så mye som de gjør
- Ikke vent med boligkjøp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.