- Det er ikke slik at det er gudsbestemt at vi skal være over 100 dollar fatet for oljen. Og vi er utrolig oljeavhengige, sier Solberg på Finans Norges konferanse "Finansnæringens dag" i Oslo tiorsdag.

11 dollar fatet
Hun minner om at det ikke er mer enn 14 år siden Kristelig Folkeparti, som en del av sentrumsregjeringen, diskuterte om man skulle kutte 2. pinsedag og skjærtorsdag som helligdager fordi norsk økonomi var i krise.

- Da var oljen 11 dollar fatet, sier Solberg.

- Det er et tankekors at sentralbanksjefen i sin tale for en måned siden sa at veksten vi har hatt i vårt brutto nasjonalprodukt de siste årene primært er en avspeiling av prisveksten på olje og ikke på grunn av at vi produserer så mye mer. For prisveksten på olje er ikke konstant, sier Solberg.

Store utfordringer
Hun mener Norge derfor står overfor en stor produktivitetsutfordring i årene som kommer.

- Norges produktivitet har sunket og blitt langt lavere etter 2005 enn før. Og vi har gått fra å ha høyere produktivitet enn våre handelspartnere til å ha produktivitet på nivå med våre handelspartnere.

- Det kunne vi sagt er fint, men det går ikke det. Timekostnadene våre er ikke på nivå med de andre, minner Solberg om.

Konsekvensen av lav produktivitetsvekst og høyere kostnader er at den norske konkurranseevnen svekkes.

Økt behov for skjerpet konkurransekraft
Solberg mener det derfor er er en rekke utfordringer Norge nå må gjøre noe med i årene som kommer:

  • Et stadig voksende byråkrati
  • Svake basiskunnskaper innen lesing og skriving i norsk grunnskole
  • Systematisk feil i sammensetningen av høyt utdannet arbeidskraft
  • Ingen norske universiteter er blant de 200 beste i verden («For et land som skal leve av å være smartere fordi det er så dyrt, så holder ikke det», kommenterer Solberg)
  • Svak infrastruktur er en ulempe for konkurransekraften
  • Særnorske skatter, som ifølge Solberg tapper bedrifter for kapital og svekker norsk næringsliv

- Og vi vet vi har en mer todeling av norsk økonomi. Derfor er det skjerpet behov for å styrke norsk konkurransekraft, sier Solberg.

Advarer mot oljeputen
Hun får støtte fra FRPs partileder Siv Jensen:

 

- Vi må prøve å utligne kostnadsnivået mellom Norge og resten av Europa. For hva kommer til å skje når Europa har kommet seg gjennom krisen og har gjennomført de reformene de nå har iverksatt, spør Jensen, før hun svarer selv:

- De vil møte omstilte land med en slankere offentlig sektor, mindre byråkrati og mye, mye råere konkurranseevne.

Hun mener at norske myndigheter nå blant annet må gå inn for å kutte kraftig i byråkratiet for å bidra til å dempe kostnadspresset:

- Hvis vi lener oss tilbake på oljeputen og ikke foretar oss noe, kommer avstanden og kostnadsforskjellene til å bli enda større og jeg mener det er all grunn til bekymring.

LES MER FRA FINANSNÆRINGENS DAG:

- Det er ikke mulig

- Det siste næringslivet trenger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.