- Historisk sett er dette et høyt nivå, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.no.

Hun snakker om rapportene fra over 300 bedrifter over hele landet som utgjør Norges Banks regionale nettverk. Resultatene fra sentralbankens undersøkelse indikerer at en allerede høy vekst i norsk økonomi vil ta seg ytterligere opp i månedene som kommer.

- Det var en rapport som var sterkere enn det vi hadde sett for oss på forhånd, sier Haugland.

Taler for rentehopp
Det er bare super-årene 2006 og 2007 som kan konkurrere med den utviklingen bedriftene nå ser for seg. Dersom det går slik bedriftene i rapporten tror, vil veksten de neste seks månedene tilsvare en vekst i norsk økonomi på oppunder fire prosent målt i årlig rate.

Les mer: Det går enda bedre for næringslivet

Fra tidligere vet vi at Norges Bank legger stor vekt på resultatene fra undersøkelsen. Det var i stor grad nettverksrapporten om et kraftig omslag for bedriftene som fikk sentralbanken til å gjennomføre det dramatiske rentekuttet på 1,75 prosent i desember 2008 - noen måneder etter at kollapsen i Lehman Brothers hadde utløst en verdensomspennende finanskrise.

Nå rapporterer altså nettverket om en vekst som er over Norges Banks egne anslag. Det samme gjelder utviklingen i lønnsveksten og meldinger om at det enkelte steder i Norge er kapasitetsproblemer med tanke på å skaffe nok arbeidskraft. Utviklingen tilsier isolert sett at sentralbanken setter opp renten.

- Det er ganske tydelig at vi trenger en høyere rente, sier Haugland og viser til at vi nå har et rentenivå på linje med våre naboer i Sverige. Men svensk økonomi har en helt annen og langt mer tradisjonell industrisammensetning som i langt større grad er rammet av lavere etterspørsel i markedene i Europa.

Krise i Europa
Hun tror derfor sentralbanksjef Øystein Olsen kan komme til å heve det norske rentenivået allerede i august.

- Men det er avhengig av at situasjonen roer seg i finansmarkedene frem mot høsten, sier DNB-økonomen.

For i bakgrunnen lurer krisen i Europa. Allerede nå ser vi tegn til at krisen slår inn her hjemme. Bankene opplever økte kostnader i finansmarkedene, noe som i sin tur vil føre til høyere lånekostnader for norske bedrifter og som dermed kan legge en demper på investeringslyst og videre vekst.

- Norges Bank har et stort dilemma, og det blir ikke noe mindre med dagens undersøkelse, sier Haugland.

- Det er ikke lett å være Norges Bank nå, konstaterer hun.

Tror på dueaktig sentralbank
Sjeføkonom Stein Bruun i SEB mener også at rapporten fra det regionale nettverket indikrerer at veksten i norsk økonomi vil bli sterk fremover. Han tror likevel ikke at sentralbanken vil gjøre store endringer i renteprognosene på møtet i juni.

- Tidligere ventet vi at Norges Bank var i ferd med å gjøre om strategien og løfte rentebanene fra og med neste år på grunn av blant annet sterkere vekst på begynnelsen av året og høyere lønnsvekst enn ventet. Men tonen på det kommende rentemøtet bør bli dueaktig (snakker i retning av lavere renter, red.anm.), slik Norges Bank har gjort tidligere, ved å fokusere på nedsiderisikoen for de globale utsiktene generelt og mer konkret på det potensielle tilbakeslaget fra det pågående og økende stresset i eurosonen, skriver Bruun i en oppdatering onsdag.

Han peker på at inflasjonen fremdeles er for lav sammenlignet med sentralbankens styringsmål og at rentene i pengemarkedet og risikopåslagene er høyere enn banken har sett for seg.

Venter moderat revisjon
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets peker også på at veksten som indikeres av nettverket er høyere enn sentralbanken selv har sett for seg.

- Norges Bank gir betydelig vekt til rapporten fra nettverket i prognosene og i de pengepolitiske overveininger, skriver Due-Andresen i en oppdatering onsdag. Hun mener derfor at rapportene fra det regionale nettverket om høyere bnp-vekst, høyere lønnsvekst og høyere inflasjon styrker argumentene for at Norges Bank vil heve rentebanen på det neste rentemøtet 20. juni.

- Men den eksalerende krisen i Europa og verre enn forventede tall fra USA og Kina får oss til å tro at revisjonen av rentebanen vil bli moderat, skriver Due-Andresen.

Les også: Derfor blir det ingen euro-kollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.